[VIDEO] Epidemia de coronavirus: numărul alertelor false poate fi redus cu ajutorul telemedicinei

[VIDEO] Epidemia de coronavirus: numărul alertelor false poate fi redus cu ajutorul telemedicinei

România nu poate asista indiferentă la epidemia COVID – 19. Chiar dacă pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu noul coronavirus deocamdată, deci nu se poate vorbi de o epidemie, ţara noastră trebuie să-şi facă temele pentru a gestiona corect cazurile care apar. IT-ul ar putea fi o unealtă eficientă în controlul şi gestionarea pacienţilor cu coronavirus, e de părere medicul Ion Gheorghe Petrovai, coordonatorul FreshBlood Health Tech.

Medicii chinezi au apelat la telemedicină pentru a-i consulta pe pacienţi prin mediul online, de la distanţă, îmbunătăţind astfel eficienţa şi eficacitatea diagnosticului şi a tratamentului. Japonezii au folosit telefonul inteligent ca instrument de telemedicină pentru a monitoriza COVID – 19 pe vasul Diamond Princess.

,,În momentul de faţă IT-ul este una dintre uneltele pe care noi le folosim chiar şi ca publicul larg, dar există multiple utilizări potenţiale ale IT-ului în controlul sau gestiunea situaţiilor în care se detectează pacienţi cu coronavirus. De exemplu, una din soluţiile foarte la îndemână ar fi telemedicina. Există soluţii împachetate care ar putea fi transmise către pacientul care se află în carantină fie acasă, fie într-un spaţiu şi prin care medicul aflat la distanţă poate să evalueze şi să stabilească un diagnostic de certitudine fără ca pacientul să ajungă efectiv la un serviciu de urgenţă care presupune riscuri pentru medicii de acolo, pentru ceilalţi pacienţi de acolo şi pentru noi ca şi populaţie”, a precizat Ion Gheorghe Petrovai pentru 360medical.ro.

Nu doar pe alte continente precum cel american, australian sau cel asiatic se foloseşte telemedicina, ci şi în Europa, ţări ca Franţa, Suedia, Norvegia, Finlanda, Germania au implementate sisteme de telemedicină.

,,Cred că sunt situaţii şi în România în care avem nevoie de telemedicină. Trebuie să stăm cu toţii la o masă, să evaluăm beneficiile spre exemplu în cazul acesta cu coronavirusul sunt evidente, riscurile care trebuie gestionate din punct de vedere al responsabilităţii medicale şi să luăm o decizie de-a merge înainte. Percepţia mea actuală este că deocamdată batem pasul pe loc”, a afirmat Petrovai.

România a introdus primul sistem de telemedicină de urgenţă în 2003, la SMURD, care a fost extins ulterior la nivel naţional. Anul trecut, spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” a testat în premieră, în cadrul exerciţiului Vigorous Warrior 19, proiectul-pilot al Sistemului de Telemedicină al Apărării.

,,Dacă noi vom reuşi să descărcăm o parte din pacienţii respectivi şi reuşim să reducem numărul de false alerte, eu cred că este un mare câştig potenţial pentru societate şi pentru sistemul medical”, a spus dr. Petrovai.

Ministerul Sănătăţii susţine că România are capacitatea de a trata un număr mare de pacienţi în reţeaua de boli infecţioase în situaţia apariţiei sau extinderii unei epidemii generate de coronavirus.

viewscnt