8 septembrie este ziua internaţională de conştientizare a colangitei biliare primitive (CBP),o boală tot mai frecvent diagnosticată în România. Cu această ocazie, Prof. Dr. Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, a explicat, pentru 360medical.ro, care sunt opţiunile de tratament pentru această afecţiune şi a subliniat importanţa diagnosticului precoce.
Colangita Biliară Primitivă (CBP) este o afecţiune autoimună cronică, care distruge căile biliare ale ficatului. Medicaţia poate încetini avansul deteriorării ficatului, în special dacă tratamentul este început în fazele incipiente ale bolii.
În ciuda disponibilităţii unor terapii de primă linie şi linie secundară pentru tratarea CBP, există totuşi o nevoie neîmplinită pentru terapii inovative.
“Colangita biliară primitivă - cunoscută timp de decenii ca ciroză biliară primitivă datorită stadiului avansat în care era diagnosticată - este tot mai frecvent diagnosticată în România”, a declarat Prof. Dr. Liana Gheorghe.
“În ciuda terapiei specifice de primă linie şi recentei aprobări a unui agent terapeutic de a doua linie, colangita biliară primitivă rămâne o boală progresivă la aproximativ o treime dintre pacienţi. Pentru aceşti pacienţi este nevoie de agenţi terapeutici noi, inovatori, care să controleze progresia bolii şi să le crească calitatea vieţii”, a completat medicul.
Cercetări recente aprofundează noi aspecte ale CBP, ceea ce face ca un număr tot mai mare de pacienţi să fie diagnosticaţi în fazele timpurii ale bolii.
Prof. Dr. Liana Gheorghe subliniază că, deşi există două terapii aprobate la nivel internaţional pentru CBP, este mult loc de mai bine, întrucât anumiţi pacienţi nu ating obiectivele recomandate prin tratamentul actual sau au intoleranţă la anumite medicamente.
CBP poate conduce la afectarea sau distrugerea ficatului, de unde poate rezulta ciroza.
Ziua Internaţională de Conştientizare a Colangitei Biliare Primitive reprezintă un eveniment important în domeniul hepatologiei şi al cercetării ficatului. Noi programe de cercetare clinică au identificat terapii care ar putea fi eficiente în tratarea CBP, dar şi a altor boli cronice de ficat unde există obiective neatinse prin tratamente disponibile.
În prezent, există doar două tratamente farmaceutice care au primit aprobarea FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA) şi a EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) pentru tratarea CBP.
Cercetătorii continuă să depună eforturi pentru descoperirea de noi tratamente eficiente şi care să răspundă nevoii de a atinge anumite obiective în tratarea bolii.
Prof. Dr. Liana Gheorghe transmite mesajele comunităţii medicale specializate în gastroenterologie şi hepatologie cu ocazia Zilei de Conştientizare a Colangitei Biliare Primitive:
1. Diagnosticul precoce al afecţiunii este esenţial şi posibil prin:
- alertarea populaţiei asupra semnificaţiei importante a pruritului (mâncărimea generalizată a pielii) şi icterului - simptome care trebuie să reprezinte un argument imediat de prezentare la specialist.
- efectuarea testelor specifice de diagnostic (fosfataza alcalină şi auto-anticorpii anti-mitocondriali) care sunt larg disponibile şi accesibile.
2. Pacienţii trebuie monitorizaţi în centre specializate pentru răspunsul la tratatment şi posibila progresie a bolii.
3. Pentru acei pacienţi care nu răspund la tratamentul convenţional este nevoie de tratamente inovatoare, aflate în studii clinice avansate şi disponibile în centrele specializate.