Dependenţa de jocurile video, clasificată oficial de către OMS ca o tulburare de sănătate mintală

Dependenţa de jocurile video, clasificată oficial de către OMS ca o tulburare de sănătate mintală

Dependenţa de jocuri video a fost recunoscută oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca o tulburare de sănătate mintală.

Clasificarea Internaţională a Bolilor (ICD) realizată de OMS, o bibliografie de referinţă a bolilor recunoscute şi diagnosticabile, descrie dependenţa de jocurile digitale şi video ca ”un model de comportament de joc persistent sau recurent atât de sever încât are prioritate faţă de alte interese din viaţă”.

Expertul OMS în sănătate mintală şi abuz de substanţe, Shekhar Saxena, a afirmat că unele dintre cele mai grave cazuri observate în cadrul cercetărilor globale au fost reprezentate de persoane care joacă timp de până la 20 de ore pe zi, abandonându-şi somnul, mesele, munca sau şcoala şi alte activităţi zilnice, scrie nbcnews.com.

El a subliniat că doar o mică minoritate de oameni care joacă jocuri digitale şi video este susceptibilă să dezvolte o problemă, dar a precizat că recunoaşterea semnelor de avertizare timpurie poate ajută la prevenirea acesteia.

”Acesta este un comportament ocazional sau tranzitoriu”, a spus el, adăugând că numai dacă un astfel de comportament persistă timp de aproximativ un an ar putea fi catalogat ca o potenţială tulburare.

Răspunzând deciziei de includere a dependenţei de jocuri de noroc, reprezentanţii ”Video Games Coalition” - un grup de lobby din industrie jocurilor - au declarat că de produsele lor s-au bucurat ”în siguranţă şi în mod rezonabil de peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume” de toate genurile, pe toate dispozitivele şi platformele.

Reprezentanţii ”Video Games Coalition” au mai adăugat că ”valoarea educaţională, terapeutică şi de agrement” a jocurilor a fost bine întemeiată şi recunoscută pe scară largă şi au cerut OMS să-şi reconsidere poziţia.

ICD, care a fost actualizat, acum, după o perioadă de 10 ani, acoperă 55.000 de leziuni, boli şi alte cauze de deces şi formează o bază practică pentru OMS şi alţi experţi pentru a analiza şi răspunde tendinţelor din domeniul sănătăţii.

ICD este, de asemenea, utilizat de asigurătorii de sănătate a căror rambursare depinde de clasificările ICD.

Cea mai recentă versiune - cunoscută sub numele de ICD-11 – este, în premieră, în format complet electronic, în scopul de a o face mai accesibilă medicilor şi altor lucrători din domeniul sănătăţii din întreaga lume.

Noul catalog este programat să fie prezentat statelor membre OMS în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, în mai 2019, pentru adoptare în din ianuarie 2022

viewscnt