O coaliţie internaţională înfiinţată pentru combaterea epidemiilor investeşte 8,4 milioane dolari pentru a dezvolta un sistem de vaccinuri sintetice, care ar putea fi adaptat pentru a lupta împotriva mai multor agenţi patogeni cum ar fi gripa, Ebola, virusul Marburg şi rabia.
Parteneriatul dintre Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) şi o echipă de oameni de ştiinţă de la Britain's Imperial College London din Marea Britanie are drept scop promovarea unei ”platforme de vaccinare” care utilizează ARN auto-amplificator sintetic (SARNA).
O platformă de vaccinare este un sistem care utilizează aceleaşi componente de bază ca o coloană vertebrală şi poate fi adaptat pentru a imuniza populaţia împotriva diferitelor boli prin introducerea unor secvenţe genetice noi.
Tehnologia din spatele abordării SARNA foloseşte mecanismele celulare ale corpului pentru a produce un antigen - cu alte cuvinte o substanţă străină care induce un răspuns imun - mai degrabă decât să injecteze antigenul în sine direct în organism ca până acum.
”Dezvoltarea acestei platforme ar putea schimba modul în care se produc vaccinurile”, a declarat Robin Shattock, specialist în imunologie, care conduce echipa Imperial College, citat de Reuters.
Cercetătorii speră că această tehnologie ar putea duce într-o zi la producţia rapidă de vaccinuri cu ”o singură lovitură” împotriva unei epidemii emergente sau a vaccinurilor ”cocktail” împotriva mai multor boli infecţioase diferite.
Un alt avantaj al acestei tehnologii este şi rapiditatea cu care poate fi fabricat un vaccin, ”deoarece este proces sintetic”, consideră cercetătorii.
Viteza este un câştig în lupta cu răspândirea endemică a bolilor infecţioase, cum ar fi izbucnirea epidemiilor de Ebola în Africa sau răspândirea Zika din Brazilia, deoarece acestea sunt sporadice, imprevizibile şi se mişcă rapid.
În prezent, dezvoltarea de vaccinuri pentru a le combate poate dura până la 10 ani sau mai mult.
În cadrul acestui acord, echipa va colabora şi cu firma germană BioNTech RNA Pharmaceuticals şi va folosi platforma RapidVac pentru a produce vaccinuri împotriva unui virus al gripei, a rabiei şi a virusului Marburg.
Oamenii de ştiinţă speră să poată începe studiile de siguranţă pe animale, în laborator, la începutul anului 2019 şi să treacă la studiile clinice pe oameni în următorii doi ani.