Radioterapia, pilon important pentru tratamentul oncologic modern

Radioterapia, pilon important pentru tratamentul oncologic modern

Cancerul reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi necesită o abordare integrată, multidisciplinară, personalizată pentru fiecare caz în parte. Lupta continuă împotriva cancerului a dus la accelerarea progresului ştiinţific şi a tehnologiilor medicale pentru ca persoanele diagnosticate cu cancer să beneficieze de tratamente oncologice avansate.

Radioterapia este una dintre principalele metode de tratament oncologic şi a cunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii ani. Alături de celelalte modalităţi terapeutice (chimioterapia sau chirurgia), radioterapia reuşeşte să îmbunătăţească semnificativ prognosticul pacienţilor, precum şi calitatea vieţii acestora.

Ce este radioterapia?

Radioterapia este o modalitate de tratament care utilizează radiaţii ionizante cu energie înaltă şi le direcţionează ţintit pentru a distruge celulele tumorale sau pentru a le încetini dezvoltarea. În funcţie de particularităţile ţesutului tumoral, această metodă de tratament poate elimina complet cancerul din organism, poate preveni recidiva, poate stopa înmulţirea celulelor tumorale şi poate împiedica răspândirea acestora către alte organe din corp (metastazare).


În cazurile foarte avansate, care nu mai pot beneficia de tratament oncologic cu viză curativă, radioterapia este folosită de medici cu scop paliativ, pentru a ameliora simptomatologia creată de procesul tumoral, pentru hemostază în cazul unor tumori hemoragice şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului. Radioterapia paliativă ameliorează durerile insuportabile, scade riscul de sângerări spontane şi de apariţie a insuficienţei respiratorii, mai ales pentru tumorile cu localizare pulmonară.

Ce tipuri de cancer răspund cel mai bine la radioterapie?

Indiferent de tipul de cancer, radiaţia ionizantă administrată în doze mari afectează procesele de diviziune celulară şi ADN-ul celular şi declanşează apoptoza celulelor canceroase, care se produce după mai multe săptămâni sau chiar luni de la finalizarea tratamentului iradiant.

Radioterapia este folosită pentru tratamentul unui număr foarte mare de patologii canceroase cu localizare ginecologică, urogenitală, digestivă, hepatică, pulmonară sau cerebrală. Radioterapia s-a dovedit a fi eficientă şi în tratamentul cancerelor hematologice care afectează măduva osoasă şi ganglionii (limfoame, leucemii, mielom multiplu).

Radioterapia externă

Radioterapia externă este cea mai utilizată formă de terapie cu radiaţii, care administrează fasciculele iradiante din exteriorul corpului cu ajutorul unor echipamente denumite acceleratoare liniare, pentru a distruge celulele canceroase. Echipamentele de radioterapie externă folosesc programe software avansate pentru a iradia ţintit şi specific numai volumul de ţesut tumoral, fără a afecta ţesuturile normale din jurul tumorii.


În prezent, tehnologiile medicale pentru radioterapia externă s-au adaptat specific, pentru a trata cu precizie şi în siguranţă fiecare tip de tumoră, indiferent de localizare. Astfel, s-au dezvoltat tipuri speciale de radioterapie, precum:

  • Radioterapia cu arc modulată volumetric (RapidArc), care uniformizează distribuţia radiaţiilor printr-o rotaţie completă la 360 de grade.
  • Radioterapia 3D conformaţională, care identifică precis, cu ajutorul imaginilor CT, RMN sau PET-CT, volumul tumoral ce trebuie tratat şi reduce efectele secundare ale iradierii.
  • Radioterapia cu intensitate modulată, care pentru a avea efectul terapeutic dorit, modelează tridimensional forma şi intensitatea fasciculelor iradiante, distribuindu-le într-un mod cât mai precis.
  • Radioterapia ghidată imagistic, care detectează cu ajutorul tehnologiei imagistice avansate modificările tumorale, tratând cu succes tumorile dependente de mişcările respiratorii.
  • Radioterapia stereotaxică, o tehnică specială de radioterapie, care administrează doze mari de radiaţii în puţine şedinţe, fiind folosită în tratamentul de mare precizie al tumorilor de mici dimensiuni (cerebrale, spinale, hepatice, pulmonare).

Radioterapia internă

Radioterapia internă sau brahiterapia este metoda de tratament prin care radiaţiile sunt administrate din interiorul sau din imediata apropiere a tumorii, prin introducerea loco-regională a unor surse radioactive. Implanturile radioactive folosite sunt alcătuite din iod, paladiu, cesiu sau iridiu radioactiv şi sunt introduse cu ajutorul ghidajului imagistic, folosind echipamente de ecografie sau radiografie.


În funcţie de tipul tumorii şi de localizarea acesteia, brahiterapia poate fi temporară sau permanentă, pentru a mări beneficiul tratamentului şi pentru a garanta controlul tumoral. Cele mai moderne şi folosite forme de radioterapie internă sunt:

  • Brahiterapia interstiţială, utilizată pentru tratamentul cancerelor de sân, de col uterin sau de prostată, tipuri de cancer în care nu există o cavitate pentru a amplasa un implant radioactiv;
  • Brahiterapia intracavitară;
  • Brahiterapia intraluminală;
  • Brahiterapia intravasculară sau de suprafaţă.

Radioterapia izotopică sau metabolică este o metodă specială de tratament destinată pacienţilor diagnosticaţi cu cancer tiroidian. Această terapie ţinteşte specific celulele tiroidiene, singurele celule din corp care au capacitatea de a capta molecule de iod. Iodul radioactiv se administrează pe cale orală, este captat de ţesutul tiroidian tumoral şi prin radioactivitatea sa distruge parţial sau total celulele canceroase. Terapia izotopică tratează eficient şi neinvaziv cancerul tiroidian diferenţiat, precum şi metastazele acestuia de la nivelul altor organe.

Radioterapie performantă la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru pentru managementul cancerului din România, din punctul de vedere al complexităţii serviciilor oferite, asigură servicii complete de diagnostic şi tratament pentru o numeroase afecţiuni oncologice. SANADOR oferă pacienţilor oncologici opţiuni terapeutice de radioterapie externă sau internă de cea mai înaltă calitate, uşor de accesat şi integrat în cadrul unui tratament multimodal complex, bazat pe o expertiză medicală personalizată.


Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor oncologici servicii de radioterapie convenţională, radioterapie externă, radioterapie stereotaxică, stereotaxie fracţionată, brahiterapie şi radioterapie izotopică, folosind cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale, sub atenta supraveghere a unei echipe medicale cu rezultate şi experienţă remarcabile în domeniu.

Departamentul de Radioterapie din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generaţie TrueBeam STx High Definition şi TrueBeam, produse de Varian, liderul mondial în domeniu. Pentru brahiterapie, este utilizat echipamentul Varian GammaMed Plus iX. La Centrul Oncologic SANADOR, toate procedurile de radioterapie sunt precedate de simulări CT, pentru a asigura precizia şi siguranţa procedurilor de iradiere. În acest scop, se utilizează echipamentul Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie.

viewscnt