Abordare promiţătoare pentru declanşarea răspunsului imun împotriva tumorilor cancerului

Abordare promiţătoare pentru declanşarea răspunsului imun împotriva tumorilor cancerului

Un anticorp descoperit în boala lupus s-ar putea dovedi o armă neaşteptată de luptă împotriva tumorilor cerebrale. Cercetătorii de la Yale au demonstrat că un autoanticorp poate activa sistemul imunitar în tumorile „reci” şi prelungi supravieţuirea, fără chimioterapie sau radioterapie. Studiul oferă noi speranţe pentru terapii genice nevirale şi imunoterapii mai eficiente împotriva glioblastomului şi altor forme agresive de cancer.

Tumorile reci sunt tipuri de tumori care nu declanşează un răspuns imun semnificativ din partea organismului. Ele conţin foarte puţine sau deloc celule imune, în special celule T, care sunt esenţiale pentru lupta împotriva cancerului. Din această cauză, tumorile reci răspund slab sau deloc la imunoterapie, deoarece sistemul imunitar nu este activat corespunzător în jurul tumorii. Aceste tumori sunt adesea considerate mai dificil de tratat.

Acum, cercetători de la Yale au descoperit o modalitate promiţătoare de a declanşa răspunsuri imune împotriva anumitor tumori, folosind un anticorp asociat cu lupusul care poate pătrunde neobservat în tumori „reci” şi poate reactiva un răspuns imun care fusese oprit de cancer. 

Studiul, publicat marţi în revista Science Signaling, oferă noi perspective care ar putea îmbunătăţi terapiile pentru glioblastom şi alte forme agresive de cancer dificil de tratat.

„Se pare că, atunci când acest anticorp pătrunde în citoplasma celulei (materialul lichid din interiorul celulei, exclusiv nucleul) şi se leagă de ARN, activează un receptor de recunoaştere a tiparelor care 'se trezeşte' şi transmite semnalul că acel ARN nu ar trebui să fie acolo, ceea ce declanşează un răspuns imun”, a explicat autorul principal al studiului, dr. James Hansen, şeful programului Gamma Knife şi cercetător la Centrului de cancer Yale. 

Prin acest mecanism, anticorpul a prelungit semnificativ supravieţuirea în modelele de tumori cerebrale, fără a fi combinat cu radioterapie sau chimioterapie, a indicat acesta.

Tumorile reci, numite uneori şi „deşerturi imune”, conţin puţine celule T şi, prin urmare, nu răspund bine la tratamente oncologice, inclusiv imunoterapii. În schimb, tumorile calde tind să răspundă, deoarece conţin celule imune, deşi acestea sunt temporar dezactivate de cancer.

„Suntem entuziasmaţi de această nouă metodă de a mobiliza sistemul imunitar pentru a trata tumorile cerebrale”, a adăugat Hansen.

La fel de interesantă este şi descoperirea că acest anticorp asociat cu lupusul poate transporta gene în celule fără ajutorul unui virus, ceea ce ar putea revoluţiona strategiile de terapie genică.

Cercetătorii au confirmat, în experimente de laborator, că anticorpul nu a avut efect în ţesuturi care nu aveau celule imune funcţionale. Atunci când celulele imune erau active, autoanticorpul putea transporta şi livra ARN funcţional în ţesuturi tumorale, cerebrale şi musculare. Ei speră că aceste descoperiri vor duce la strategii mai bune pentru livrarea nevirală a genelor (folosind forţe fizice pentru introducerea materialului genetic într-o celulă) şi pentru tratamente de imunoterapie.

viewscnt