În rândul femeilor care suferă pierderi recurente de sarcină, aproximativ 20% sunt pozitive la testul pentru un anticorp specific care vizează propriul organism al mamei. O echipă de cercetare condusă de Universitatea Kobe, din Japonia, a descoperit acum un tratament care creşte drastic şansele acestor femei de a naşte la termen fără complicaţii.
Aproximativ 20% dintre femeile cu pierderi recurente de sarcină sunt testate pozitiv pentru un anticorp care atacă propriul organism. Pentru femeile cu această afecţiune care au participat la un studiu al Universităţii Kobe, un nou tratament le-a crescut şansele de a avea o naştere vie de la 50% la 87% şi a redus probabilitatea de a se confrunta cu complicaţii ale sarcinii de la 50% la 6%.
Pierderea recurentă a sarcinii se referă la femeile care au pierdut două sau mai multe sarcini din motive inexplicabile. Obstetricianul Tanimura Kenji de la Universitatea Kobe şi echipa sa au descoperit anterior că, la 20% dintre aceste femei, a fost detectat în sânge un anticorp specific care vizează şi atacă propriul organism.
„Nu există un tratament cunoscut pentru această afecţiune particulară, dar anticorpii au o ţintă similară cu cei care joacă un rol într-o altă afecţiune ce are un tratament stabilit”, explică dr. Tanimura, într-un comunicat publicat joi.
Medicul şi echipa sa au vrut să testeze dacă acest tratament funcţionează şi în cazurile anticorpului nou descoperit.
Dr. Tanimura a apelat la ajutorul obstetricienilor din cinci spitale din Japonia şi, pe parcursul a doi ani, a analizat sângele femeilor care sufereau de pierderi recurente de sarcină pentru anticorpi. Dacă vreuna dintre aceste femei rămânea însărcinată în acest interval de timp, medicii le ofereau opţiuni de tratament care conţineau şi acele medicamente eficiente împotriva afecţiunii similare din punct de vedere chimic, în special aspirină în doze mici sau un medicament numit „heparină”.
Echipa de cercetare a observat apoi câte dintre femeile care au avut incluse aceste medicamente în tratamentul lor au avut naşteri vii la termen sau complicaţii ale sarcinii şi a comparat acest lucru cu rezultatele sarcinii la femeile care nu au luat niciunul dintre cele două medicamente.
Laboratorul Kobe a raportat că femeile care au primit tratamentul au fost mult mai susceptibile de a avea naşteri vii (87%) în comparaţie cu cele fără tratament (dintre care doar 50% au avut naşteri vii). În plus, în rândul naşterilor vii, tratamentul a redus probabilitatea complicaţiilor de la 50% la 6%.
„Eşantionul a fost destul de mic (39 de femei au primit tratamentul, iar opt nu), dar rezultatele arată clar că un tratament cu doze mici de aspirină sau heparină este foarte eficient în prevenirea pierderii sarcinii sau a complicaţiilor la femeile care au aceşti anticorpi nou descoperiţi, auto-direcţionaţi, care nu pot distinge între sine şi non-sine şi, prin urmare, atacă în mod eronat propriul corp”, spune dr. Tanimura.
Multe femei care au fost testate pozitiv pentru aceşti anticorpi au fost testate pozitiv şi pentru cei cunoscuţi anterior. Cu toate acestea, echipa condusă de Universitatea Kobe a constatat că femeile care aveau doar anticorpii nou descoperiţi şi care au primit tratamentul aveau chiar mai multe şanse de a avea o naştere vie (93%) şi, dintre acestea, niciuna nu a avut complicaţii ale sarcinii.
În studiu cercetătorii au demonstrat că anticorpii recent descoperiţi sunt implicaţi şi în infertilitate şi în eşecul de implantare recurent, precum şi ca factor de risc pentru tromboza arterială la femeile cu boli reumatice sistemice.
Cercetătorii japonezi se aşteaptă ca studiile privind eficacitatea tratamentului împotriva unei game mai largi de afecţiuni să poată produce rezultate încurajatoare.
Rezultatele lor au fost publicate joi în revista Frontiers in Immunology.
Foto: Credit: Universitatea Kobe, 26 septembrie 2024.