Activitatea fizică la copiii preşcolari le va influenţa sănătatea cardiovasculară în viaţa adultă

Activitatea fizică la copiii preşcolari le va influenţa sănătatea cardiovasculară în viaţa adultă

Activitatea fizică la începutul copilăriei ar putea avea un impact asupra sănătăţii cardiovasculare mai târziu în viaţă, conform unei cercetări de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, în care oamenii de ştiinţă au urmărit nivelurile de activitate a sute de preşcolari pentru o perioadă de câţiva ani.

Ei au descoperit că activitatea fizică la copiii în vârstă de trei ani aduce beneficii sănătăţii vaselor sanguine, cardiovasculare şi este cheia prevenirii indicatorilor de risc timpurii ce pot duce la boli cardiace ca adulţi.

Studiul, numit ”Health Outcomes and Physical Activity in Preschoolers”, publicat în jurnalul ”Pediatrics”, este primul care demonstrează beneficiile activităţii fizice asupra sănătăţii vaselor de sânge la preşcolari.

”Mulţi dintre noi tindem să gândim că bolile cardiovasculare apar la o vârstă mai înaintată, dar arterele încep să se îngroaşe când suntem foarte tineri. Este importantă începerea oricăror măsuri preventive devreme. Trebuie să ne asigurăm că pentru copiii mici există multe oportunităţi de a fi activi pentru a îşi păstra inimile şi vasele de sânge cât mai sănătoase posibil”, a explicat Nicole Proudfoot de la Department of Kinesiology de la Universitatea McMaster, autoare principală a studiului, citată de sciencedaily.com.

Mai mult de 400 de copii cu vârstele cuprinse între trei şi cinci ani au fost implicaţi în studiu. În cursul a trei ani, cercetătorii au măsurat şi au analizat markeri cheie ai sănătăţii cardiace; sănătatea cardiovasculară, grosimea arterelor şi tensiunea sanguină.

Cercetătorii au calculat sănătatea cardiovasculară prin măsurarea timpului în care copiii au putut rezista pe o bandă de alergat şi cât de repete s-au recuperat ratele cardiace după exerciţiu. Au măsurat grosimea arterelor prin analizarea vitezei cu care pulsul lor traversa corpul şi au folosit imagini cu ultrasunet pentru a măsura grosimea arterei carotide. De asemenea, au măsurat tensiunea sanguină.

Ei au urmărit activitatea fizică în fiecare an punând copiii să poarte un accelerometru la încheietură timp de o săptămână, permiţând cercetătorilor să determine cantitatea şi intensitatea activităţii lor în fiecare zi.

Cercetătorii au determinat că chiar dacă arterele se îngroaşă în timp, procesul este mai încet la copiii mici care au fost mai activi. De asemenea, acei copii au arătat mai multă rezistenţă pe banda de alergat, aveau o sănătate cardiovasculară mai bună, iar ratele lor cardiace au revenit la normal mai rapid după exerciţiu. În timp ce descoperirile au arătat că activitatea fizică totală a avut efecte favorabile asupra sănătăţii cardiovasculare, o activitate fizică mai intensă a fost mai benefică.

”Această cercetare a sugerat că intensitatea contează. Copiii au cel mai mult parte de beneficii din jucatul energic, ceea ce înseamnă să rămână fără suflare după ce se joacă diferite jocuri. Şi cu cât mai mult, cu atât mai bine”, a spus profesorul asociat Brian Timmons de la McMaster, ce a supravegheat cercetarea.

Activitatea fizică nu trebuie să aibă loc o dată pe zi, iar copiii ar trebui să fie activi întreaga zi, au mai precizat cercetătorii.

Rezultatele descoperite au fost similare între băieţii şi fetele care au participat la studiu, chiar dacă cercetătorii au descoperit că activitatea fizică a avut o influenţă pozitivă asupra tensiunii doar la fete.

viewscnt