Adolescenţii români se află în topul ţărilor europene cu cei mai fericiţi tineri în timp ce colegii lor din Marea Britanie se află pe ultimul loc, potrivit unui raport, publicat joi, care a analizat bunăstarea în această grupă de vârstă, în 27 de ţări europene.
Mai mulţi tineri de 15 ani raportează o satisfacţie scăzută a vieţii în Regatul Unit decât oriunde altundeva în alte ţări din Europa, în contextul a ceea ce experţii descriu drept o „recesiune a fericirii” pentru adolescenţii britanici, un sfert dintre aceştia declarându-se puţin satisfăcuţi de viaţă, comparativ cu 7% dintre colegii lor olandezi şi 11% dintre tinerii români.
Grupul de vârstă al adolescenţilor britanici se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte satisfacţia în viaţă din cele 27 de ţări, relevă o analiză realizată de Children's Society.
În Regatul Unit, 25 % dintre copiii în vârstă de 15 ani au raportat un nivel scăzut de satisfacţie a vieţii, cel mai scăzut nivel dintre toate ţările analizate.
Fetele britanice sunt deosebit de afectate, la fel ca şi copiii proveniţi din medii defavorizate, sărăcia alimentară fiind evidenţiată ca un motiv cheie în spatele cifrelor privind bunăstarea precară a adolescenţilor.
„Adolescenţii britanici se confruntă cu o recesiune a fericirii, cei în vârstă de 15 ani înregistrând cea mai scăzută satisfacţie de viaţă în medie din 27 de naţiuni europene”, a tras un semnal de alarmă, Mark Russell, directorul executiv al Children's Society care a realizat analiza.
Nivelurile scăzute de satisfacţie în viaţă sunt de cel puţin două ori mai mari în rândul tinerilor de 15 ani din Regatul Unit decât în rândul colegilor lor din Finlanda, Danemarca, România, Portugalia, Croaţia şi Ungaria.
Constatările vin pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la absenţele şcolare, timpii lungi de aşteptare pentru a primi sprijin pentru sănătatea mintală în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate britanic, finanţat de stat, şi creşterile costului vieţii în urma crizei Covid-19, care împinge tot mai multe familii în sărăcie, comentează The Guardian.
La polul opus, adolescenţii olandezi se numără printre cei mai fericiţi din lume de mai mulţi ani, cu părinţi care îi sprijină, inegalităţi reduse, profesori care nu sunt autoritari, ci acceptă sentimentele elevilor şi niveluri ridicate de autodeterminare - de exemplu, mersul cu bicicleta la şcoală şi posibilitatea de a decide când să se întoarcă acasă.
La sfârşitul săptămânii, prezentatoarea unei emisiuni TV din Regatul Unit (Kirstie Allsopp) a stârnit o dezbatere cu privire la faptul că părinţii care limitează libertatea adolescenţilor îi „infantilizează”, după ce serviciile sociale au contactat-o pentru că i-a permis fiicei sale, atunci în vârstă de 15 ani, să călătorească singură într-un tur prin Europa.
„Să fii crezut, să fii sigur pe tine, te face să te simţi mai bine în pielea ta şi fericit”, a spus ea. „Aşadar, copiii noştri sunt anxioşi pentru că ne temem şi îi ţinem pe loc, iar acest lucru îi determină să fie deprimaţi”?
Marţi, cotidianul britanic a dezvăluit că peste 500 de copii pe zi din Anglia sunt trimişi la serviciile de sănătate mintală în sistemul medical de stat pentru anxietate, mai mult decât dublul ratei de dinainte de începerea pandemiei.
Studiul, publicat joi, a arătat, de asemenea, că cel mai mare decalaj în ceea ce priveşte satisfacţia în viaţă între cei mai dezavantajaţi şi cei mai puţin dezavantajaţi tineri de 15 ani se înregistrează în Regatul Unit.
Organizaţia caritabilă a constatat că mulţi părinţi britanici abia reuşesc să asigure produse de primă necesitate pentru copiii lor, cu puţin peste unul din cinci părinţi şi îngrijitori care au dificultăţi în a-şi permite o masă caldă zilnică, aproape un sfert nu pot cumpăra o haină călduroasă de iarnă şi puţin peste un sfert se străduiesc să asigure zilnic fructe şi legume proaspete.
Studiul a utilizat date din ancheta longitudinală a gospodăriilor din Regatul Unit din 2021-22 şi din programul OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) pentru evaluarea internaţională a elevilor (Pisa) din 2022.