Cei mai frecvenţi declanşatori ale fibrilatiei atriale sunt comportamentele evitabile, cum ar fi consumul de alcool sau cafea, sugerează un studiu recent.
Pentru această cercetare oamenii de ştiinţă au analizat 1295 de pacienţi cu fibrilaţie atrială paroxistică şi au descoperit că cele mai frecvente comportamente care au declanşat episoadele aritmiilor au fost consumul de alcool, consumul de cofeină şi exerciţiile fizice.
Studiul a identificat aproximativ 11 posibile declanşatoare: alcoolul, cofeina, lipsa de somn, exerciţiul fizic, consumarea băuturilor reci, consumul de alimente reci, dieta bogată în sodiu, mâncatul în exces, deshidratarea şi dormitul pe partea stângă.
Aproximativ trei pătrimi dintre pacienţi au spus că cel puţin unul dintre acele comportamente a declanşat fibrliaţia atrială paroxistică.
Consumul de alcool a fost citat de 35%, urmat de consumul de cafea (28%), exerciţiile fizice (23%) şi lipsa de somn (21%).
Cercetătorii spun că este posibil că comportamentele să nu declanşeze episoadele, ci doar să înrăutăţească simptomele preexistente.
Totuşi, autorul cercetării, dr. Gregory Marcus de la Universitatea din California, San Francisco a declarat pentru Reuters că ”multe, dacă nu majoritatea acestor declanşatoare sunt modificabile şi teoretic, pacientul are o anumită putere de a influenţa probabilitatea apariţiei unui episod”.