Apneea obstructivă este mai greu de diagnosticat la femei din cauza stigmatului social, susţin cercetătorii israelieni

Apneea obstructivă este mai greu de diagnosticat la femei din cauza stigmatului social, susţin cercetătorii israelieni

Un nou studiu asupra adulţilor pentru a evalua apneea obstructivă în timpul somnului a sugerat că femeile tind să îşi raporteze insuficient sforăitul şi să îi subestimeze zgomotul.

Rezultatele au arătat că sforăitul măsurat obiectiv a fost prezent la 88% din femei (591 din 675), dar doar 72% au raportat că ar sforăi (496 din 675). În contrast, sforăitul obiectiv (92,6%) şi sforăitul raportat de sine (93,1%) au fost aproape identice la bărbaţi.

Studiul a arătat de asemenea că femeile au sforăit la fel de zgomotos ca bărbaţii, cu o intensitate a sforăitului maximă medie de 50 de decibeli printre femei şi 51,7 decibeli printre bărbaţi. În jur de 49% din femei au avut un sforăit sever sau foarte sever (329 din 675), dar doar 40% din femei şi-au evaluat sforăitul la acest nivel de intensitate (269 din 675).

”Am observat că femeile tind să raporteze insuficient faptul că sforăie şi să subestimeze zgomotul sforăitului, chiar dacă nu a fost găsită nicio diferenţă a intensităţii sforăitului între sexe. Femeile au raportat sforăitul mai rar şi l-au descris ca fiind mai uşor”, a spus dr. Nimrod Maimon, cercetător principal, profesor la Facultatea BGU de Ştiinţe ale Sănătăţii şi şef de medicină internă la Centrul Medical Universitar Soroka din Be’er Sheva, Israel, citat de sciencedialy.com.

Rezultatele studiului au fost publicate în ”Journal of Clinical Sleep Medicine”.

Sforătiul este un sunet asociat respiratiei în somn, generat în calea respiratorie superioară în timpul somnului. Intensitatea sforăitului poate varia şi de obicei va deranja somnul partenerului din pat.

Sforăitul este un semn de avertizare comun pentru apneea obstructivă din somn, o boală cronică ce implică prăbuşirea repetată a căii respiratorii superioare în timpul somnului.

Studiul a implicat 1.913 pacienţi înaintaţi cu vârsta medie de 49 de ani. Participanţilor li s-a dat un chestionar, unde au trebuit să îşi evalueze severitatea sforăitului. Volumul sforăitului obiectiv a fost cuantificat folosind un contor digital de sunet pe parcursul întregii nopţi. Intensitatea somnului a fost clasificată ca uşoară (40-45 de decibeli), moderată (45-55 de decibeli), severă (55-60 de decibeli) sau foarte severă (60 de decibeli sau mai mult).

Conform autorului, există un stigmat social social privind sforăitul printre femei. Prin urmare, femeile tind să nu răspundă corespunzător la întrebările despre sforăit, ceea ce ar putea îngreuna diagnosticarea apneei obstructive din somn.

Maimon a adăgat că personalul din sănătate ce investighează femeile pentru apnee obstructivă în somn suspectată ar trebui să ia în considerare alţi factori pe lângă sforăitul de sine raportat. De exemplu, femeile cu apnee în somn ar putea fi mai predispuse decât bărbaţii să raporteze alte simptome ca oboseala în timpul zilei.

viewscnt