Organizaţiile de pacienţi din Bulgaria au lansat o campanie publică pentru a forţa Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate (NHIF) să ofere diagnostice biomarker gratuite persoanelor cu boli oncologice.
Bulgaria este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) în care examinarea testelor biomarker este plătită de pacienţi.
În prezent, pacienţii din Bulgaria, una dintre cele mai sărace ţări din UE, sunt copleşiţi de costurile ridicate, unele dintre acestea costând câteva mii de euro, scrie Euractiv.
O parte din teste sunt efectuate în cadrul unor programe finanţate de companiile farmaceutice, dar există semne că acestea încep să-şi retragă sprijinul.
Bulgaria rămâne singura ţară din UE în care rata mortalităţii prin cancer este în creştere. Mortalitatea a crescut de la 229 de decese prin cancer la 100.000 de locuitori în 2011 la 242 de decese prin cancer la 100.000 în 2019 şi 247 la 100.000 în 2020, indică sursa citată.
Necesitatea suplimentării fondurilor
Diagnosticul biomarkerilor este utilizat pentru a determina cel mai adecvat tratament pentru pacient în funcţie de profilul genomic al tumorii.
Asociaţia pentru Dezvoltarea Asistenţei Medicale din Bulgaria a solicitat consiliului de administraţie al NHIF să ofere bani pentru cercetarea gratuită a biomarkerilor pentru 2025.
Acest lucru este important deoarece în Bulgaria se aplică din ce în ce mai mult tratamentul terapiilor ţintite împotriva cancerului şi imunoterapia, ceea ce face deosebit de importantă determinarea mutaţiilor genetice specifice ale celulelor canceroase, astfel încât terapia potrivită să poată fi direcţionată către pacientul potrivit.
Fondul naţional de sănătate bulgar a răspuns presiunilor declarând că va încerca să asigure banii necesari în bugetul pentru 2025, confirmând că sunt deja în curs discuţii cu toate părţile interesate şi că se aşteaptă o decizie în curând.
„Scopul este o mai mare eficienţă în tratamentul persoanelor asigurate cu boli maligne, obiectivitatea şi accesibilitatea diagnosticelor care sunt în prezent sponsorizate de industria farmaceutică sau plătite de pacient, inclusiv mai multă transparenţă şi oportunitate economică legate de limitarea costurilor medicamentelor mai scumpe”, a declarat NHIF, preluată de sursa citată.
Lipsa medicamentelor
Între timp, spitalele din capitala Sofia au raportat o problemă cu aprovizionarea cu medicamente pentru tratamentul bolilor oncologice din cauza noii reglementări a preţurilor introduse de NHIF.
De la 1 iulie anul acesta, spitalele private nu au voie să cumpere medicamente pentru tratamentul şi prevenirea bolnavilor de cancer peste o valoare limitată stabilită de Fondul de sănătate.
Restricţia a fost introdusă deoarece Bulgaria este singura ţară din UE în care spitalele private nu sunt obligate să organizeze licitaţii publice pentru achiziţionarea de medicamente care sunt finanţate de stat. Acest lucru a condus la preţuri de aprovizionare de zece ori mai mari pentru spitalele private şi a epuizat bugetul NHIF.
La începutul acestui an, Comisia Europeană a avertizat Bulgaria că va iniţia procedura de infringement cu privire la problema licitaţiilor, însă problema nu a fost încă rezolvată.
„Din cauza incertitudinii create în ceea ce priveşte plata produselor consumate timp de o lună, nu există o aprovizionare regulată cu preparate specifice pentru tratamentul tumorilor solide”, a raportat St. Sofia, un spital privat.
„Noi, medici şi şefi de unităţi medicale, suntem categoric de acord cu îngrijorările oncologilor noştri. Afirmăm cu responsabilitate că refuzăm să acceptăm negativismul cauzat de acţiuni administrative asupra cărora nu avem nicio influenţă”, se arată în declaraţia spitalului.
Ministerul Sănătăţii din Bulgaria nu a răspuns cu privire la problemele legate de furnizarea de medicamente către spitalele private, potrivit sursei citate.