Cântatul la un instrument, legat de o mai bună sănătate a creierului la adulţii în vârstă

Cântatul la un instrument, legat de o mai bună sănătate a creierului la adulţii în vârstă

O serie de studii au analizat efectul muzicii asupra sănătăţii creierului. Cercetătorii au descoperit că a practica muzică pe tot parcursul vieţii este asociat cu o mai bună sănătate a creierului la vârste înaintate.

O echipă de experţi britanici de la Universitatea din Exeter, care lucrează la studiul online PROTECT, deschis persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, a analizat datele a peste o mie de adulţi cu vârsta de peste 40 de ani pentru a vedea efectul pe care îl are cântatul la un instrument muzical - sau cântatul într-un cor - asupra sănătăţii creierului.

Peste 25.000 de persoane s-au înscris la studiul PROTECT, care se desfăşoară de 10 ani.

Echipa a analizat experienţa muzicală a participanţilor şi expunerea la muzică de-a lungul vieţii, alături de rezultatele testelor cognitive, pentru a determina dacă muzica ajută la menţinerea în formă a creierului la o vârstă mai înaintată.

Cercetarea a fost publicată recent în International Journal of Geriatric Psychiatry.

Constatările arată că exersatul la un instrument muzical, în special la pian, este legat de îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de a rezolva sarcini complexe - cunoscută sub numele de funcţie executivă.

Exersatul până la o vârstă mai înaintată oferă beneficii şi mai mari.

Lucrarea sugerează, de asemenea, că şi cântatul a fost legat de o mai bună sănătate a creierului, deşi acest lucru se poate datora şi factorilor sociali de a face parte dintr-un cor sau dintr-un grup.

„Studiul PROTECT ne-a oferit o oportunitate unică de a explora relaţia dintre performanţa cognitivă şi muzică la o cohortă mare de adulţi în vârstă. În general, credem că a avea un hobby muzical ar putea fi o modalitate de a valorifica agilitatea şi rezilienţa creierului, cunoscută sub numele de rezervă cognitivă", a declarat Anne Corbett, profesor de cercetare în domeniul demenţei la Universitatea din Exeter.

Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga această relaţie, constatările indică faptul că promovarea educaţiei muzicale ar putea fi o parte valoroasă a iniţiativelor de sănătate publică pentru a promova un stil de viaţă care să protejeze sănătatea creierului, la fel ca şi încurajarea ca adulţii în vârstă să se apuce de un instrument muzical atunci când înaintează în vârstă.

Există dovezi considerabile privind beneficiile activităţilor muzicale de grup pentru persoanele cu demenţă, iar această abordare ar putea fi extinsă ca parte a unei strategii pentru o îmbătrânire sănătoasă în cazul adulţilor în vârstă, pentru a le permite acestora să îşi reducă în mod proactiv riscul şi să promoveze sănătatea creierului.

Studiul PROTECT se desfăşoară în întregime online şi este deschis britanicilor cu vârsta de peste 40 de ani care vor să participe.

viewscnt