Care este cel mai bun moment al zilei pentru a lua medicamentele de inimă. Ce au constatat oamenii de ştiinţă

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a lua medicamentele de inimă. Ce au constatat oamenii de ştiinţă

Cercetătorii spun că au găsit „dovezi concludente” potrivit cărora administrarea de medicamente cu administrare orală pentru tensiunea arterială seara nu aduce beneficii în plus faţă de cazurile când acestea sunt luate dimineaţa. pentru a proteja împotriva infarctului miocardic (atac de cord), AVC (accidentului vascular cerebral), insuficienţei cardiace sau decesului - ceea ce înseamnă că pacienţii şi le pot administra la cea mai convenabilă ora pentru ei.

Constatările, prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie (ESC 2024), se bazează pe datele din cinci studii care au implicat aproape 47.000 de pacienţi.

„Pacienţii ar trebui să îşi ia medicamentele de scădere a tensiunii o dată pe zi la orice oră care se potriveşte cel mai bine preferinţelor şi circumstanţelor lor”, a declarat profesorul Ricky Turgeon de la Universitatea British Columbia din Canada.

Deşi o tensiune arterială ridicată nu provoacă simptome, administrarea de medicamente poate ajuta la prevenirea complicaţiilor precum bolile cardiace, AVC şi probleme renale.

Acestea acţionează în moduri diferite pentru a reduce tensiunea arterială, vizând diferite părţi ale sistemului cardiovascular.

Cu toate acestea, există neclarităţi cu privire la momentul administrării medicamentelor pentru tensiunea arterială, unii experţi afirmând că oamenii ar trebui să-şi ia medicamentele seara, deoarece tensiunea arterială nocturnă este un predictor mai bun al rezultatelor bolilor de inimă decât tensiunea arterială diurnă.

De asemenea, studii anterioare care au analizat impactul medicamentelor pentru tensiune arterială pe timp de noapte au furnizat rezultate mixte.

Aceste rezultate importante ar trebui să clarifice acum problema momentului în care este mai bine să se ia medicaţia pentru tensiunea arterială la culcare, a indicat prof. Bryan Williams.

Pentru a afla mai multe, echipa a analizat datele din cinci studii, comparând administrarea pe timp de noapte şi dimineaţa a tuturor medicamentelor care reduc tensiunea arterială.

Echipa „a concluzionat că momentul administrării dozei nu afectează rezultatele”.

Cercetătorii au declarat că momentul administrării medicamentelor pentru tensiune arterială nu a avut niciun impact asupra evenimentelor secundare, inclusiv fracturi, glaucom şi evenimente legate de gândire şi memorie.

„Aproximativ jumătate dintre atacurile de cord şi AVC din Marea Britanie sunt asociate cu hipertensiunea arterială. Ştim că tratamentul eficient cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale este vital pentru a reduce riscul persoanelor. Aceste rezultate consolidează un mesaj cheie conform căruia pacienţii ar trebui să-şi ia comprimatele pentru tensiunea arterială într-un moment în care este cel mai probabil să îşi amintească", a concluzionat profesorul Bryan Williams, director ştiinţific şi medical la Funda'ia britanic[ a inimii, care nu a fost implicat în cercetar.

viewscnt