O analiză sistematică a potenţialelor efecte asupra sănătăţii ale expunerii la unde radio a arătat că telefoanele mobile nu sunt legate de cancerul cerebral. Analiza a fost comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a fost publicată marţi în revista Environment International.
Telefoanele mobile sunt adesea ţinute lipite de cap în timpul utilizării. Ele emit şi unde radio, un tip de radiaţii neionizante. Aceşti doi factori sunt în mare parte motivul pentru care a apărut ideea că telefoanele mobile ar putea provoca cancer cerebral.
Posibilitatea ca telefoanele mobile să provoace cancer a fost o preocupare de lungă durată. Telefoanele mobile - şi tehnologia fără fir în general - sunt o parte importantă a vieţii de zi cu zi. Prin urmare, a fost vital pentru ştiinţă să abordeze siguranţa expunerii la undele radio de la aceste dispozitive.
Însă, de-a lungul anilor, consensul ştiinţific a rămas puternic şi anume că nu există nicio asociere între undele radio ale telefoanelor mobile şi cancerul cerebral sau, în general, cu sănătatea.
În ciuda consensului, au fost publicate ocazional studii de cercetare care au sugerat posibilitatea unor efecte nocive.
În 2011, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat expunerea la unde radio ca posibil cancerigen pentru om. Semnificaţia acestei clasificări a fost în mare parte înţeleasă greşit şi a dus la o oarecare creştere a îngrijorărilor în acest sens.
Agenţia IARC face parte din OMSi. Clasificarea de către agenţie a undelor radio ca posibil cancerigene s-a bazat în mare parte pe dovezi limitate provenite din studii observaţionale la om. Cunoscute şi sub denumirea de studii epidemiologice, ele observă rata bolilor şi modul în care acestea pot fi cauzate în populaţiile umane.
Studiile observaţionale sunt cel mai bun instrument de care dispun cercetătorii pentru a investiga efectele pe termen lung asupra sănătăţii umane, însă rezultatele pot fi adesea părtinitoare.
Clasificarea IARC s-a bazat pe studii observaţionale anterioare în care persoanele cu cancer cerebral au declarat că au folosit un telefon mobil mai mult decât au făcut-o în realitate. Un exemplu în acest sens este cunoscut sub numele de studiul Interphone, potrivit CNN.
Această nouă revizuire sistematică a studiilor observaţionale la om se bazează pe un set de date mult mai mare decât cel examinat de IARC în 2011.
Aceasta include studii mai recente şi mai cuprinzătoare, ceea ce înseamnă că acum putem fi mai încrezători că expunerea la undele radio de la telefoanele mobile sau tehnologiile fără fir nu este asociată cu un risc crescut de cancer cerebral.
Recenta analiză sistematică oferă cele mai solide dovezi de până acum conform cărora undele radio provenite de la tehnologiile fără fir nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.
Acest lucru este valabil chiar şi pentru persoanele care fac apeluri telefonice lungi sau pentru cele care au folosit telefoane mobile timp de mai mult de un deceniu.
Concret, noua analiză majoră a 28 de ani de cercetare, comandată de OMS, care a revizuit dovezile publicate, disponibile la nivel mondial, evidenţiază din nou faptul că nu există nicio legătură între utilizarea telefoanelor mobile şi un risc crescut de cancer cerebral.
Analiza a inclus 63 de studii, din peste 5.000 considerate, din perioada 1994-2022, evaluate de 11 cercetători din 10 ţări, inclusiv de autoritatea de protecţie împotriva radiaţiilor a guvernului australian.
În ciuda creşterii uriaşe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creştere corespunzătoare a incidenţei cancerelor cerebrale sau din sfera ORL (cap şi gât), a constatat analiza publicată marţi.
Telefoanele mobile emit unde radio de nivel scăzut, sub limitele de siguranţă, şi nu există dovezi că expunerea la acestea are un impact asupra sănătăţii umane.
Recenta lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenţei, utilizate în telefoanele mobile, precum şi la televizor, monitoare pentru copii şi radare, a declarat coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.
„Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el. Revizuirea a analizat cancerele cerebrale la adulţi şi copii, precum şi cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare şi leucemia, şi riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, a staţiilor de bază sau a emiţătoarelor, precum şi expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi raportate separat.
Revizuirea urmează altor lucrări similare. OMS şi alte organisme internaţionale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele adverse asupra sănătăţii ale radiaţiilor utilizate de telefoanele mobile, dar au solicitat continuarea cercetărilor.
În prezent, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică radiaţiile ca fiind „posibil cancerigene” sau de clasa 2B, o categorie utilizată atunci când agenţia nu poate exclude o posibilă legătură.
Grupul consultativ al agenţiei a solicitat ca această clasificare să fie reevaluată cât mai curând posibil, având în vedere noile date apărute de la ultima sa evaluare, în 2011.
Evaluarea OMS va fi publicată în primul trimestru al anului viitor.