Celule stem cultivate în laborator, o „reuşită” pentru tratamentul cancerului

Celule stem cultivate în laborator, o „reuşită” pentru tratamentul cancerului

Cercetătorii din Melbourne au făcut o descoperire în premieră, la nivel mondial, în crearea de celule stem sanguine care seamănă foarte mult cu cele din corpul uman. Descoperirea ar putea duce în curând la tratamente personalizate pentru copiii cu leucemie şi afecţiuni ale măduvei osoase.

Celulele stem produse în laborator ar putea ajuta în viitor la tratarea cancerului, reducând dependenţa de donatori.

O cercetare, condusă de Institutul de cercetări pediatrice Murdoch (MCRI), din Australia, şi publicată luni, în revista Nature Biotechnology, a depăşit un obstacol major în producerea de celule stem sanguine umane, care pot crea globule roşii, globule albe şi trombocite, care seamănă foarte mult cu cele din embrionul uman.

Elizabeth Ng, profesor asociat la MCRI, a declarat, într-un comunicat publicat marţi, că echipa a făcut o descoperire semnificativă în dezvoltarea celulelor stem sanguine umane, deschizând calea pentru ca aceste celule cultivate în laborator să fie utilizate în transplanturile de celule stem sanguine şi de măduvă osoasă.

„Posibilitatea de a lua orice celulă de la un pacient, de a o reprograma într-o celulă stem şi apoi de a le transforma în mod specific în celule sanguine potrivite pentru transplant va avea un impact masiv asupra vieţii acestor pacienţi vulnerabili”, a spus ea.

Înainte de acest studiu, dezvoltarea în laborator a celulelor stem sanguine umane capabile să fie transplantate într-un model animal de măduvă osoasă pentru a produce celule sanguine sănătoase nu a fost realizabilă.

Cercetătorii au dezvoltat acum un flux de lucru care a creat celule stem sanguine transplantabile ce le reflectă îndeaproape pe cele din embrionul uman.

„În mod important, aceste celule umane pot fi create la scara şi puritatea necesare pentru utilizarea clinică”, a precizat cercetătoarea.

În cadrul studiului, şoarecilor imunodeficienţi li s-au injectat celule stem sanguine umane create în laborator. S-a constatat că celulele stem din sânge au devenit măduvă osoasă funcţională la niveluri similare cu cele observate în cazul transplanturilor de celule din sângele cordonului ombilical, un criteriu de referinţă dovedit de succes.

Cercetarea a arătat, de asemenea, că celulele stem cultivate în laborator pot fi congelate înainte de a fi transplantate cu succes în şoareci. Acest lucru a imitat procesul de conservare a celulelor stem din sângele donatorilor înainte de a fi transplantate pacienţilor.

Cercetătorii spun că descoperirile ar putea conduce la noi opţiuni de tratament pentru o serie de afecţiuni ale sângelui.

„Globulele roşii sunt vitale pentru transportul oxigenului, iar globulele albe reprezintă apărarea noastră imunitară, în timp ce trombocitele determină coagularea pentru a opri sângerarea”, a declarat Ed Stanley, profesor la MCRI. Înţelegerea modului în care aceste celule se dezvoltă şi funcţionează este ca decodarea unui puzzle complex, a explicat acesta.

„Prin perfecţionarea metodelor cu celule stem care imită dezvoltarea celulelor stem sanguine normale care se găsesc în corpul nostru, putem înţelege şi dezvolta tratamente personalizate pentru o serie de boli ale sângelui, inclusiv leucemiile şi insuficienţa măduvei osoase”, a precizat el.

În timp ce, transplant de celule stem din sânge reprezintă deseori o parte esenţială a tratamentului salvator pentru bolile de sânge ale copiilor, nu se găseşte întotdeauna un donator potrivit ideal.

Celulele imune nepotrivite ale donatorului din transplant pot ataca ţesuturile proprii ale primitorului, ducând la boli grave sau deces, spun cercetătorii de la MCRI.

Dezvoltarea de celule stem sanguine personalizate, specifice pacientului, va preveni aceste complicaţii, va aborda deficitul de donatori şi, alături de editarea genomului, va contribui la corectarea cauzelor de bază ale bolilor de sânge, potrivit prof. Andrew Elefanty de la MCRI, unul dintre autorii cercetării.

Următoarea etapă, probabil în aproximativ cinci ani, cu finanţare guvernamentală, ar fi efectuarea unui studiu clinic de fază întâi pentru a testa siguranţa utilizării acestor celule sanguine cultivate în laborator la om.

viewscnt