Un medicament împotriva cancerului de sân ar putea încetini creşterea tumorilor agresive în cancerele cerebrale la copii, sugerează un studiu publicat joi.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un medicament împotriva cancerului de sân poate menţine stabil un subtip de gliom emisferic difuz (DHG) timp de aproximativ 17 luni înainte ca acesta să înceapă să crească din nou - o boală care altfel ar progresa în patru luni.
Este pentru prima dată când un astfel de medicament s-a dovedit promiţător în acest tip de gliom.
Rezultatele studiului de caz, au fost publicate joi în revista Cancer Cell, şi descrie indicii despre modul în care se comportă celulele gliomului emisferic difuz. Autorii studiului au descoperit o slăbiciune cheie a celulelor care ar putea fi vizată de un medicament existent deja şi utilizat în prezent în tratamentul cancerului.
Gliom emisferic difuz
Cercetarea s-a axat pe un tip de gliom emisferic difuz cu o mutaţie ADN specifică, cunoscută sub numele de mutaţia H3G34.
Cercetătorii au descoperit că această mutaţie genetică face ca celulele tumorale să răspundă mai bine la un anumit tratament în comparaţie cu alte tipuri de gliom de grad înalt - deschizând astfel calea pentru tratamente mai bine ţintite pentru acest tip de tumoră distinctă din punct de vedere genetic.
Se estimează că mai mult de 30 % din toate diagnosticele pediatrice de gliom de grad înalt sunt gliom hemisferic difuz cu mutaţia H3G34, potrivit The Brain Tumor Charity.
Ce este ribociclib?
Medicamentul este deja utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer de sân. Acesta este cunoscut ca un inhibitor al creşterii cancerului şi acţionează prin blocarea semnalelor care le spun celulelor să se dividă şi să crească.
Acesta vizează în mod specific proteinele numite CDK4 şi CDK6. Aceste proteine sunt importante în diviziunea celulară, dar activitatea lor anormală poate duce la diviziunea necontrolată a celulelor - un semn distinctiv al cancerului.
Blocarea lor cu un medicament inhibitor ajută la încetinirea sau oprirea creşterii şi diviziunii celulelor. şi la controlul creşterii cancerului.
Recenta cercetare, condusă de profesorul Chris Jones de la The Institute of Cancer Research (ICR) din Londra şi de dr. Mariella Filbin de la Institutul de Cancer Dana-Farber din Statele Unite, a constatat că celulele tumorale perturbă dezvoltarea normală a neuronilor din creier, făcându-i să arate ca nişte celule imature asemănătoare neuronilor timpurii.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să exploreze punctele slabe ale acestor celule care ar putea deschide calea pentru noi medicamente care să vizeze celulele tumorale.
Ei au descoperit că ţintirea CDK6 s-ar putea dovedi promiţătoare.
Deoarece ribociclib este un inhibitor CDK4/CDK6 deja utilizat pentru tratarea cancerului, cercetătorii au testat capacitatea acestui medicament de a bloca creşterea celulelor gliomului emisferic difuz.
Ce a implicat cercetarea?
Ca în cazul tuturor cercetărilor, iniţial lucrările au început în laborator şi pe modele preclinice. Aici cercetătorii testează teoriile şi medicamentele înainte de a trece la testarea acestora pe pacienţi.
Această cercetare timpurie este fundamentală pentru colectarea de date suficiente pentru a susţine testele ulterioare şi studiile clinice pe pacienţi.
După testarea preclinică, această cercetare a trecut la testarea medicamentului la un copil diagnosticat cu un gliom emisferic difuz cu mutaţie H3G34, după ce alte tratamente au eşuat. Acestea sunt rezultate foarte timpurii, deoarece au fost testate la un singur copil, dar rezultatele pentru pacient au fost remarcabile, potrivit autorilor studiului.
Tratamentul a dus la o boală stabilă timp de încă 17 luni, după ce tratamentul de primă şi a doua linie a eşuat. Tumora copilului a crescut din nou şi acesta continuă să primească tratament, la mai mult de patru ani de la diagnosticarea sa.
Glioamele hemisferice difuze au de obicei un prognostic de 18-22 de luni, deoarece sunt de grad înalt şi nu au un standard de tratament.
Tumora începe de obicei să crească din nou la 3,5 luni după tratament, astfel încât apariţia la 17 luni după tratamentul cu acest medicament este considerat „un rezultat promiţător".
Deşi din această cercetare, echipa a constatat că medicamentul nu este un tratament pentru această tumoră cerebrală devastatoare, deoarece doar încetineşte creşterea celulelor tumorale şi nu le ucide, totuşi ar putea deschide calea pentru viitoare combinaţii de medicamente care să fie explorate în cadrul studiilor clinice.
Această lucrare arată importanţa înţelegerii modului în care se dezvoltă tumorile cerebrale pentru a găsi modalităţi mai bune de tratare a acestor pacienţi.
„A fost o surpriză să realizăm că acest tip de gliom pare să provină din neuronii în curs de dezvoltare, dar am reuşit să folosim aceste cunoştinţe pentru a găsi vulnerabilităţi specifice în aceste celule canceroase, pe care sperăm că le putem transpune acum în studii clinice”, a declarat într-un comunicat prof. Chris Jones.
Ce urmează după această cercetare?
Pentru a determina cât de eficient este medicamentul, acesta ar trebui să fie testat în cadrul unui studiu clinic pentru a evalua impactul său real.
Medicamentele trebuie să fie testate pe sute de pacienţi pentru a înţelege cât de sigure şi eficiente sunt.
Datele obţinute de la un singur copil şi de la modelele preclinice reprezintă un punct de plecare către obţinerea de date suficiente pentru un studiu clinic.
„Aceste cercetări ne ajută să înţelegem mai bine care sunt cauzele acestei boli devastatoare la copii. Ştim că tratamentele actuale nu sunt eficiente şi că găsirea unor vulnerabilităţi în celulele canceroase ar putea duce la noi tratamente ţintite pentru a ajuta copiii să trăiască mai mult şi mai bine. Deşi suntem la început de drum, sperăm că vom obţine date care vor sta la baza studiilor clinice din viitor”, a precizat dr. Simon Newman, director ştiinţific la The Brain Tumor Charity.
Cercetarea a fost parţial finanţată de Cancer Research UK şi Fundaţia Billie Butterfly, care a fost înfiinţată în memoria lui Billie Bainbridge, în vârstă de cinci ani, care a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală incurabilă în iunie 2011 şi a murit un an mai târziu.