Oamenii de ştiinţă sunt pe punctul de a face o descoperire în domeniul cancerului, după ce au descoperit modul în care sistemul imunitar al organismului vizează celulele devastate de boală.
Un nou studiu a descoperit că celulele ucigaşe naturale din organism, parte a sistemul imunitar care protejează împotriva bolilor şi infecţiilor, recunosc şi atacă instinctiv o proteină care stimulează creşterea cancerului.
Experţii spun că, prin deturnarea acestei proteine, cunoscută sub numele de XPO1, ar putea fi capabili să activeze mai multe celule ucigaşe pentru a distruge boala.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, în colaborare cu experţi din întreaga lume, au condus studiul şi cred acum că acesta ar putea oferi forme noi şi mai puţin invazive de tratament.
Autorul principal, profesorul de hepatologie Salim Khakoo, de la Southampton, a declarat joi, într-un comunicat, că până acum se credea că celulele ucigaşe atacă celulele canceroase în mod aleatoriu.
„Descoperirile noastre arată de fapt cum sistemul imunitar al organismului recunoaşte şi atacă aceste celule canceroase", a precizat el.
Celulele ucigaşe sunt o formă emergentă de imunoterapie care arată promisiuni uriaşe.
„Ele nu atacă ţesutul sănătos în modul în care o fac chimioterapia şi alte imunoterapii, deci sunt mai sigure şi au mai puţine efecte secundare decât formele tradiţionale de tratament al cancerului”, a mai precizat cercetătorul.
Proteina XPO1 examinată de oamenii de ştiinţă este esenţială pentru funcţionarea normală a celulelor.
Cu toate acestea, în multe tipuri de cancer, aceasta devine hiperactivă şi permite celulelor maligne (canceroase) să se înmulţească necontrolat.
Oamenii de ştiinţă de la Southampton au descoperit că o peptidă - lanţuri scurte de aminoacizi - derivată din proteina XPO1 atrage celulele ucigaşe naturale. Acest lucru, spun ei, declanşează răspunsul imun al organismului împotriva celulelor canceroase.
Pacienţii cu cancer care aveau atât celule ucigaşe active, cât şi niveluri ridicate de XPO1 au avut rate de supravieţuire semnificativ mai bune.
Acest lucru este valabil pentru o serie de tipuri de cancer, inclusiv cele cu rate mai ridicate de deces, cum ar fi cancerul hepatic, care are o rată medie de supravieţuire de numai 18 luni.
„Pe lângă cancerul hepatic, tratamentul cu celule ucigaşe ar putea fi utilizat în viitor pentru a trata cancerele din sfera ORL (de cap şi gât), cancerul endometrial, de vezică urinară sau de sân”, adaugă prof. Khakoo.
Şi alte studii anterioare au legat celulele ucigaşe naturale de protecţia organismului împotriva cancerului, dar cel mai recent este primul de acest fel care evidenţiază o tehnică viabilă de activare a celulelor ucigaşe - care vizează proteina XPO1 - pentru a combate boala.
Profesorul coautor Ralf Schittenhelm, de la Universitatea Monash din Australia, a declarat că descoperirea ar putea schimba cursul imunoterapiei.
„Sperăm că ar putea duce la un tratament personalizat al cancerului, în special în cazurile în care terapiile tradiţionale au eşuat. Potenţialul de a dezvolta terapii ţintite care utilizează propriul sistem imunitar al organismului este incredibil de interesant”, a declarat el.
Echipa ştiinţifică de la Southampton lucrează acum la dezvoltarea primului vaccin din lume care utilizează celulele ucigaşe naturale pentru a lupta împotriva cancerului.
Citiţi mai multe despre acest studiu în revista Science Advances.
Foto Credit: Universitatea din Southampton, 23 august 2024.