Cercetătorii de la University of British Columbia (UBC) din Canada au dezvoltat o valvă cardiacă din biomaterial nanocompozit care poate reduce complicaţiile la transplant de inimă.
Folosind o tehnologie nouă, cercetătorii au reuşit să construiască o valvă mult mai rezistentă ce permite inimii să se adapteze mai repede şi mai bine.
Profesorul asistent Hadi Mohammadi, care conduce un laborator pentru valve cardiace din cadrul UBC, consideră că noua valvă este un exemplu de sistem de implantare valvulară aortică transcateter, una dintre cele mai promiţătoare tehnologii noi în domeniul cardiologiei, relatează sciencedaily.com.
Însă aceste noi valve dezvoltate în Canada sunt unice pentru că pot fi implantate la pacienţi prin incizii mici şi nu este nevoie de deschiderea cutieei toracice, astfel că procedura este mult mai sigură şi minim invazivă.
“Actualele proteze valvulare aortice transcateter sunt realizate din ţesut animal, cel mai adesea din ţesut al inimii de bovine, şi au avut un succes mediu până acum”, a explicat Mohammadi.
“Problema lor este că prezintă riscuri semnificative de implantare şi pot genera obstrucţia coronariană şi probleme la nivelul rinichilor”, a adăugat el.
Cercetătorii canadieni spun că noua valvă pe care au dezvoltat-o rezolvă aceste probleme deoarece este realizată din nanocompoziţi – un material realizat prin asamblarea unor componente extrem de mici, inclusiv geluri, vinil şi celuloză.
Tocmai de aceea, noul material este unul promiţător mai ales pentru pacienţii cu mare risc în cazul transplantului de cord, consideră echipa de cercetători.
Echipa de cercetători a început deja să colaboreze cu spitale din Canada pentru a testa noul material mai întâi în studii realizate pe animale în laborator.