Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite au dezvoltat un model de prezicere bazat pe inteligenţă artificială care poate anticipa cu cinci ani înainte apariţia cancerului mamar.
În prezent sunt în curs de dezvoltare şi alte astfel de programe, însă cercetătorii de la MIT consideră că modelul lor este mai avansat deoarece poate fi aplicat la o categorie mai largă de populaţie, relatează techcrunch.com.
Astfel, modelul dezvoltat de MIT pote prezice dezvoltarea cancerului mamar şi la femeile de culoare, care au riscuri mai mari cu 42% decât cele albe de deces din cauza afecţiunii.
Una dintre explicaţii este faptul că actualele modele de estimare a riscului se bazează pe studii realizate în principal pe femei albe, potrivit cercetătorilor de la MIT.
MIT a dezvoltat modelul de prezicere a riscului de cancer mamar pe baza datelor colectate de la 60.000 de paciente care au făcut mamografii la Massachusetts General Hospital. Folosind aceste date, modelul bazat pe inteligenţă artificală foloseşte instrumente de deep learning pentru a identifica anomalii care sunt imposibil de detectat de către medici.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele modelului pe care l-au dezvoltat sunt mai precise în privinţa prediagnosticului deoarece nu se bazează pe presupunerile şi cunoştinţele actuale, care nu reprezintă, în cel mai bun caz, decât un cadru general de analiză.
Proiectul a fost realizat pentru a-i ajuta pe profesioniştii în domeniul sănătăţii să dezvolte un program îmbunătăţit de sceening al cancerului mamar, care să permită diagnosticarea timpurie a afecţiunii, sporind în acest fel şansele pacientelor.
MIT speră ca metoda să ajute şi la diagnosticarea altor afecţiuni în viitor.
În ultimii ani, mai multe programe de diagnostic bazat pe inteligenţă artificială au fost dezvoltate de cercetători din întreaga lume.
Recent, gigantul IT american Google a anunţat că a dezvoltat un instrument bazat pe inteligenţă artificială care poate detecta cancerul pulmonar cu un an înaintea medicilor.