Concentraţia hormonilor tiroidieni ai mamei la începutul sarcinii esenţială pentru dezvoltarea materiei cenuşii a copilului

Concentraţia hormonilor tiroidieni ai mamei la începutul sarcinii esenţială pentru dezvoltarea materiei cenuşii a copilului

Concentraţiile stimulării hormonului tiroidian în timpul sarcinii au o asociere inversată în formă de U cu volumul materii cenuşii a unui copil la vârsta de 9-10 ani, conform unei noi cercetări realizată în Olanda.

"Din câte ştim acesta este primul studiu care arată că asocierea dintre funcţia tiroidiană maternă şi neurodezvoltarea copiilor se atenuează după perioada de început a sarcinii, ceea ce sugerează că aceasta este cea mai vulnerabiă perioadă a fetusului faţă de funcţia tiroidiană maternă ridicată sau scăzută", a scris dr. Henning Tiemeier de la Erasmus Medical Center din Rotterdam în "The Lancet Diabetes and Endocrinology".

Atât hipo şi hipertiroidismul la începutul sarcinii au fost legate de un IQ scăzut, un risc ridicat de schizofrenie, autism şi ADHD şi alte rezultate adverse de neurodezvoltare la copii, conform cercetătorilor, dar nu era clar când anume în perioada de neurodezvoltare a fetusului este cea mai importantă funcţia tiroidiană maternă.

Cercetătorii au analizat 1.981 de perechi mamă-copil din studiul Dutch Generation R. Femeile au trecut prin teste pentru hormonul tiroidian şi pentru tiroxina liberă la o medie de 13 săptămâni de gestaţie, în timp ce morfologia creierului copiilor a fost evaluată prin rezonanţă magnetică la o vârstă medie de 9,9 ani.

Hormonul tiroidian matern a arătat o asociere inversată în formă de U cu volumul total al materiei cenuşii şi cu volumul cortical al materiei cenuşii, care a fost diferită în funcţie de perioada gestaţiei. Asocierea cu morfologia creierului a fost cea mai puternică la opt săptămâni de gestaţie şi nu a mai existat după 14 săptămâni.

Concentraţiile tiroxinei libere nu au fost asociate cu morfologia creierului după ce cercetătorii au ajustat volumul intracranian total.

"Această fereastră de timp este o descoperire importantă ce ar trebui să fie luată în considerare în proiectarea studiilor clinice viitoare asupra tratamentului cu levotiroxină pentru boli tiroidiene în timpul sarcinii", a concluzionat dr. Henning Tiemeier, citat de Reuters.

Descoperirile arată că primii paşi ai neuro-embriogenezei necesită expunerea ţesuturilor fetusului la o concentraţie adecvată de hormoni tiroidieni materni şi că atât hipo, cât şi hiper funcţia tiroidiană pot afecta ireversibil IQ-ul copilului mai târziu în viaţă, ca un rezultat al reducerii materiei cenuşii atât globală, cât şi corticală.

Dintr-un punct de vedere practic, descoperirile din acest studiu sugerează oportunitatea de testare pentru funcţia tiroidiană înainte de concepţie pentru femeile ce planifică o sarcină. Acest lucru ar permite o intervenţie la timp şi astfel ar preveni complicaţii majore neurologice legate de concentraţia inadecvată a hormonilor tiroidieni materni asupra creierului în dezvoltare se mai artată în concluziile cercetării.

viewscnt