Concentraţiile de antibiotice din râurile planetei depăşesc nivelul de siguranţă şi de peste 300 de ori

Concentraţiile de antibiotice măsurate în unele râuri ale planetei au depăşit nivelurile considerate sigure de 300 de ori, conform unui studiu realizat la nivel mondial.

Cercetătorii au analizat 14 antibiotice comune în apele din 72 de ţări de-a lungul a şase continente şi au găsit antibiotice în 65% din cadrele monitorizate.

Metronidazolul, utilizat pentru tratarea infecţiilor bacteriene, inclusiv infecţiile de piele şi bucale, a depăşit nivelurile sigure doar într-un cadru din Bangladesh de 300 de ori mai mult.

În râul Tamisa şi unul din afluenţii săi în Londra, ceretătorii au detectat o concentraţie maximă totală a antibioticelor de 233 de nanograme pe litru (ng/l), în timp ce în Bangladesch concentraţia a fost de 170 de ori mai ridicată.

Cel mai prevalent antibiotic a fost trimethoprim, ce a fost detectat la 307 din cele 711 cadre testate şi este utilizat în principal pentru tratarea infecţiilor tractului urinar.

Echipa de cercetare a comparat datele de monitorizare cu nivelurile sigure stabilite recent de AMR Industry Alliance, care, depinzând de antibiotic, variază între 20-32.000 ng/l.

Ciproflaxacinul, utilizat pentru a trata mai multe infecţii bacteriene, a fost compusul ce a depăşit cel mai frecvent pragurile nivelurilor sigure în 51 de locuri.

Echipa de cercetători a relatat că limitele sigure au fost cel mai des depăşite în Asia şi Africa, dar de asemenea unele cadre din Europa, America de Nord şi America de Sud au avut niveluri îngrijorătoare, arătând că a fost o „problemă globală” contaminarea cu antibiotice.

Cadrele în care antibioticele au depăşit nivelurile sigure la cel mai mare grad au fost în Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan şi Nigeria, în timp ce un cadru din Austria a fost plasat ca fiind de cel mai ridicat nivel din cadrele europene monitorizate.

Studiul a arătat că locurile cu un risc crescut au fost adiacente în mod normal sistemelor de tratare ale apelor reziduale, canalizărilor şi unor zone de tumult politic, inclusiv graniţa israelo-palestiniană.

Proiectul, condus de Universitatea din York, Marea Britanie a fost o mare provocare logistică – cu 92 de kit-uri de mostre primite de la partenerii din întreaga lume ce au fost rugaţi să colecteze mostre din mai multe locuri de-a lungul sistemelor lor locale de ape.

Mostrele au fost apoi îngheţate şi trimise înapoi la Universitatea din York pentru testare. Unele din cele mai reprezentative ape ale lumii au fost testate, inclusiv Chao Phraya, Dunărea, Mekong, Sena, Tamisa, Tibrul şi Tigrul.

„Până acum, majoritatea lucrărilor de monitorizare a mediului pentru antibiotice au fost făcute în Europa, America de Nord şi China. Adesea doar asupra unor puţine antibiotice. Ştim foarte puţine despre scara problema globală. Studiul nostru ne ajută să acoperim această lipsă, cu date pentru ţări care nu au mai fost monitorizate până acum”, a spus dr. John Wilkinson, , care a coordonat munca de monitorizare, citat de sciencedaily.com.

Descoperirile au fost prezentate în timpul lucrărilor din cadrul întâlnirii anuale a Societăţii de Toxicologie şi Chimie de Mediu din Helsinki.

viewscnt