Afecţiunile oamenilor ce rezultă din consumul de alcool de către alţi oameni în Germania în 2014 sunt evaluate într-un studiu publicat în jurnalul ”BMC Medicine”.
Multe din cercetările asupra vătămărilor legate de alcool investighează urmările asupra consumatorului, dar nu şi asupra altor indivizi. Cercetătorii de la Institutul pentru Cercetare a Terapiei din Bavaria, Germania, au estimat daunele cauzate altora de consumul de alcool în timpul sarcinii, în ceea ce priveşte accidentele rutiere şi ca un rezultat al violenţei interpersonale.
Autorii au concluzionat că efectele dăunătoare ale alcoolului asupra altor oameni decât consumatorul trebuie să fie recunoscute ca o problemă de sănătate publică şi că sunt necesare metode eficiente de a preveni aceste daune.
”Acest studiu estimează unele din cele mai severe daune pe care alcoolul ar putea să le provoace altor oameni decât consumatorul, în special sindromul alcoolismului fetal (SAF), afecţiuni fetale în spectrul alcoolului (AFSA), fatalităţi în traficul rutieri cauzate de şoferi în stare de ebrietate şi decese rezultate din violenţă interpersonală cauzată de alcool”, a spus dr. Ludwig Kraus, autor corespondent al studiului, citat de sciecedialy.com.
Autorii au descoperit că alcoolul este responsabil pentru 1.214 (45,1%) de decese ale victimelor colaterale în urma accidentelor rutiere şi 55 (14,9%) de decese cauzate de violenţă interpersonală şi a fost implicat în 2.930 de incidente de SAF şi 12.650 cazuri de AFSA. Autorii au notat că SAF şi AFSA nu sunt singurele consecinţe potenţiale ale consumului de alcool în timpul sarcinii. Per total, aceste rezultate indică faptul că alcoolul nu ar putea vătăma doar consumatorul, ci ar putea vătăma substanţial şi terţe persoane.
Dr. Kraus a spus: ”Chiar dacă estimările în cazul celor trei domenii de daune nu sunt direct comparabile, rezultatele sugerează că alcoolul în timpul sarcinei urmat de fatalităţile accidentelor rutiere se iau în calcul pentru mult mai multe vătămări ale altor oameni decât violenţa legată de alcool”.
Pentru a investiga daunele potenţiale cauzate de alcool terţelor, autorii au examinat datele din studii asupra prevalenţei consumului de alcool în timpul sarcinii pentru a estima incidentele SAF şi AFSA în Germania. Statisticile în legătură cu cauzele deceselor au furnizat estimări despre decesele terţelor în accidente rutiere şi în urma violenţei interpersonale considerate ca fiind cauzate de alcool.
Autorii avertizează că evaluarea precisă a prevalenţei şi extinderii consumului de alcool în timpul sarcinii în Germania reprezintă o provocare, având în vedere că datele raportate propriu pot fi vulnerabile biasului sau memoriei greşite.
”Chiar dacă măsuri cum ar fi politici ale preţurilor sau limitarea comercializării băuturilor alcoolice sunt nepopulare, măsuri specifice ce s-a adresa populaţiei particulare aflate la risc, cum ar fi femeile însărcinate sau şoferii, ar putea ajuta la reducerea vătămărilor cauzate către alţii, cât şi la cele ale consumatorului”, a spus Kraus.