Consumul de carne roşie procesată chiar şi în cantităţi mici poate creşte riscul de deces prematur, arată un studiu realizat în SUA

Consumul de carne roşie procesată chiar şi în cantităţi mici poate creşte riscul de deces prematur, arată un studiu realizat în SUA

Consumul de carne roşie procesată chiar şi în cantităţi mici poate creşte riscul de deces prematur, mai ales din cauza bolilor cardiovasculare, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Loma Linda University Health.

”O întrebare despre efectul unor niveluri mai scăzute de consumuri în comparaţie cu alimentaţia fără carne a rămas fără răspuns aşa că ne-am dorit să aruncăm o privire mai atentă asupra asocierii consumului scăzut de carne roşie procesată cu mortalitatea cauzată de bolile cardiovaculare şi de cancer, comparativ cu cei care nu mâncau deloc carne”, a afirmat Saeed Mastour Alshahrani, autorul principal al studiului, citată de sciencedaily.com.

Studiul a fost realizat pe un grup de aproximativ 96.000 de bărbaţi şi femei adventişti de ziua a şaptea din Statele Unite şi Canada.

Dintre adventişti, aproximativ 50% sunt vegetarieni, iar cei care consumă carne fac acest lucru la niveluri scăzute. Acest lucru a permis cercetătorilor să investigheze efectul unor niveluri scăzute ale consumului de carne roşie prelucrată în comparaţie cu lipsa consumului de carne în cadrul unui studiu cu un număr mare de participanţi.

Studiul a evaluat decesele a peste 7.900 de persoane pe o perioadă de 11 ani. Dieta a fost evaluată printr-un chestionar validat pentru frecvenţa cantitativă a alimentelor, iar datele privind mortalitatea au fost obţinute din indicele naţional de deces.

Dintre persoanele care au consumat carne, 90% au mâncat doar 57 de grame de canre roşie prelucrată sau chiar mai puţin. Cu toate acestea, aportul de carne roşie prelucrată a fost asociat cu riscuri relativ mai mari de deces.

Aproape 2.600 de decese raportate au fost cauzate de boli cardiovasculare şi peste 1.800 de cancer.

viewscnt