Consumul de marijuana în timpul sarcinii asociat cu creşterea riscului de psihoză la bebeluşi arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Consumul de marijuana în timpul sarcinii asociat cu creşterea riscului de psihoză la bebeluşi arată concluziile unui studiu realizat în SUA

Consumul de canabis în timpul sarcinii creşte riscul ca fătul să dezvolte o formă de psihoză mai târziu în viaţă sugerează o nouă cercetare de la Universitatea Washington din St. Louis.

”Cercetarea noastră arată că expunerea prenatală la marijuana după luarea la cunoştinţă a mamei de sarcină este asociată cu o mică creştere a predispoziţiei la psihoză în timpul perioadei de mijloc a copilăriei sau în jur de vârsta de 10 ani”, a spus Jeremy Fine de la Universitatea Washington şi autor principal al studiului, citat de sciencedialy.com.

Descoperirile îşi au bazele în câteva studii naţionale ce documentează o creştere dramatică a consumului de marijuana de către femeile însărcinate, inclusiv un studiu din 2018 al Şcolii de Medicină a Universităţii Washington, ce a arătat o creştere de 75% între 2002 (2,85 procente) şi 2016 (4,98 procente) a consumul de marijuana printre femeile însărcinate în Statele Unite.

Cât timp din ce în ce mai multe state legalizează consumul medicinal şi recreaţional al canabisului, alte rapoarte sugerează că multe farmacii şi policlinici recomandă în mod comun canabisul ca un remediu natural pentru senzaţia de greaţă legată de sarcină.

Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul ”Psihiatrie JAMA”, sugerează că femeile însărcinate ar trebui fi descurajate să consume canabis în orice moment în timpul sarcinii, pentru că deocamdată sunt ştiute puţine lucruri despre efectele sale asupra sănătăţii.

Dar descoperirile de asemenea ridică noi probleme conform cărora expunerea la canabis ar putea prezenta un risc mai mare după ce creierul fetal începe să dezvolte un sistem de receptori pentru endocanabinoide, ce sunt parte a reţelei de neurotransmiţători ce apar natural, prin care canabisul afectează creierul.

”O posibilă explicaţie pentru descoperirea riscului crescut de psihoză din cauza consumului de marijuana după ce mama află de sarcină, ar putea fi faptul că sistemul de receptori pentru endocanabinoide ar putea să nu fie la locul lui în timpul primelor săptămâni de sarcină. Expunerea prenatală la canabis ar putea fi asociată cu o predispoziţie ulterioară la psihoză a copiilor doar atunci când există o expresie suficientă a receptorului de endocanabinoide de tip 1, ce ar putea să nu apară decât după ce multe mame află că sunt însărcinate”, a spus Ryan Bogdan, profesor asociat de ştiinţe psihologice şi cerebrale şi autor senior al studiului.

Bogdan, directorul Laboratorului BRAIN de la Universitatea Washington, unde a avut loc cercetarea, a spus că ultimele descoperiri făcute în baza altor cercetări sugerează că  semnalizarea endocanabinoidei ar putea contribui la procese, cum ar fi neurogeneza şi migraţia neuronală, ce joacă roluri importante în dezvoltarea timpurie a structurii cerebrale şi a conexiunilor.

”Studiul ridică posibilitatea intrigantă că ar putea exista nişte spaţii în dezvoltare prin care expunerea la canabis ar putea creşte riscul de psihoză”, a mai spus el.

Tetrahidrocannabinolul (THC), componentul principal psihoactiv al marijuanei, imită endocanabinoidele organismului nostru şi se leagă de receptorii endocanabinoidelor pentru a-şi manifesta efectele. Diverse studii au confirmat că THC trece prin bariera placentară  şi obţine acces la fetusul în dezvoltare.

”Datele din studii asupra rozătoarelor sugerează că receptorul endocanabinoidelor de tip 1, prin care apar puternic efectele psihoactive ale THC, nu este exprimat până la echivalentul a 5-6 săptămâni de gestaţie umană. Dat fiind faptul că mamele din studiul nostru au aflat în medie de sarcină la 7,7 săptămâni, este plauzibil ca orice impact al THC asupra riscului de psihoză să nu apară până când sunt exprimaţi suficienţi receptor de endocanabinoide de tip 1”, a spus Fine.

Descoperirile laboratorului BRAIN sunt bazate pe datele studiului Dezvoltarea Cognitivă a Creierului Adolescenţilor (ABCD), un studiu în curs de desfăşurare asupra sănătăţii copiilor şi dezvoltării cerebrale cu date colectate naţional. Cercetătorii au folosit informaţii din publicarea iniţială a datelor din linia de bază ABCD, ce au inclus răspunsuri la chestionare de la 3.774 de mame în legătură cu consumul de marijuana în timpul a 3.926 de sarcini. Riscul de psihoză a 4.361 de copii născuţi din aceste sarcini între 2005 şi 2008 a fost măsurat folosind un chestionar dat copiilor cu vârste cuprinse între 8,9 şi 11 ani.

Printre cei 4.361 de copii din acest studiu, 201 (4,61 procente) au fost raportaţi ca fiind expuşi la marijuana înainte de naştere. Dintre aceştia, 128 au fost expuşi doar înainte ca mamele să ştie că sunt însărcinate; doi au fost expuşi doar după ce mama a ştiut că este însărcinată.

Bogdan şi colegii săi ştiu că studiul lor are multe limitări, inclusiv numărul mic de copii expuşi prenatal la canabis, raportarea insuficientă posibilă a mamelor în legătură cu consumul din timpul sarcinii; date imprecise referitoare la timp, cantitate, frecvenţă şi potenţă a expunerii la canabis; absenţa datelor conform cărora predispoziţia la psihoză din copilări ar fi asociată cu conversia la psihoză şi lipsa datelor referitoare la alţi potenţiali factori, cum ar fi stresul maternal şi riscul genetic de psihoză printre părinţi.

"Faptul că relaţia dintre expunerea prenatală la marijuana după ce o mamă află de naştere a fost asociată cu predispoziţia copiilor la psihoză după luarea în considerare a variabilelor cu potenţialul de a se confunda – cum ar fi educaţia maternală, consumul prenatal de vitamine, consumul prenatal de alcool şi nicotină şi aşa mai departe – creşte plauzibilitatea că expunerea prenatală la canabis ar putea contribui la un mic risc de dezvoltare a psihozei la copii”, a spus Allison Moreau, coautoare a studiului.

Studiul furnizează dovezi în urma cărora mamele însărcinate ar trebui să se gândească de două ori înainte să ia în considerare consumul de canabis în timpul sarcinii.

viewscnt