Potrivit statisticilor, între 7% - 15% dintre persoanele din America de Nord, 5% - 9% dintre persoanele din Europa şi 1% -5% dintre persoanele din Asia, suferă de pietre la rinichi. Simptomele implică dureri puternice, greaţă, vărsături, febră, frisoane şi urină cu sânge. Dar pietrele la rinichi nu reduc doar calitatea vieţii; pe termen lung, ele pot duce la infecţii, rinichi imflamaţi (hidronefroză), insuficienţă renală şi boală renală în stadiu terminal.
Acum, un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a arătat pentru prima dată că un consum ridicat de zahăr ar trebui să fie adăugat la lista factorilor de risc pentru calculi renali.
Zaharurile adăugate se găsesc în multe alimente procesate, dar abundă în special în sucurile îndulcite cu zahăr, băuturile din fructe, bomboanele, îngheţata, prăjiturile şi fursecurile.
„Studiul nostru este primul care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat şi pietrele la rinichi", a declarat autorul principal, dr. Shan Yin, cercetător la Spitalul afiliat al Colegiului medical din Nanchong, China.
Acest fapt sugerează că limitarea consumului de zahăr adăugat poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi, spun autorii chinezi.
Studiul naţional de examinare a sănătăţii şi nutriţiei
Echipa de cercetători chinezi a analizat datele epidemiologice privind 28.303 femei şi bărbaţi adulţi, colectate între 2007 şi 2018 în cadrul Studiului naţional de examinare a sănătăţii şi nutriţiei (NHANES) din Statele Unite.
Participanţii au declarat singuri dacă au avut un istoric de pietre la rinichi. Consumul zilnic de zaharuri adăugate al fiecărui participant a fost estimat pe baza celui mai recent consum de alimente şi băuturi.
De exemplu, participanţii au fost întrebaţi dacă au consumat siropuri, miere, dextroză, fructoză sau zahăr pur în ultimele 24 de ore.
Fiecare participant a primit, de asemenea, un scor al indicelui de alimentaţie sănătoasă (HEI-2015), care a sintetizat dieta lor în ceea ce priveşte adecvarea componentelor benefice ale alimentaţiei, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale, şi moderarea alimentelor potenţial dăunătoare, de exemplu, cerealele rafinate, sodiul şi grăsimile saturate.
Cercetătorii au ajustat şansele de apariţie a pietrelor la rinichi pe an în timpul studiului pentru o serie de factori explicativi. Aceştia au inclus sexul, vârsta, rasa sau etnia, venitul relativ, Indicele de Masă Corporală (IMC), scorul HEI-2015, statutul de fumător şi dacă participanţii aveau antecedente de diabet.
La începutul studiului, participanţii cu un aport mai mare de zahăr adăugat au avut tendinţa de a avea o prevalenţă curentă mai mare de pietre la rinichi, un scor HEI mai mic şi un nivel de educaţie mai scăzut. Consumul mediu general de zaharuri adăugate a fost de 272,1 calorii pe zi, ceea ce corespunde la 13,2% din aportul energetic zilnic total.
Asociere pozitivă între zaharurile adăugate şi pietrele la rinichi
Cercetătorii au arătat că, după ajustarea pentru aceşti factori, procentul de aport energetic provenit din zaharuri adăugate a fost corelat pozitiv şi consistent cu calculii renali.
De exemplu, participanţii al căror aport de zaharuri adăugate se afla printre cele mai mari 25% din populaţie au avut şanse cu 39% mai mari de a dezvolta pietre la rinichi pe parcursul studiului.
În mod similar, participanţii care au obţinut mai mult de 25% din energia totală din zaharuri adăugate au avut şanse cu 88% mai mari decât cei care au obţinut mai puţin de 5% din energia totală din zaharuri adăugate.
Rezultatele au indicat, de asemenea, că participanţii din „alte" etnii - de exemplu, nativii americani sau asiatici - au avut şanse mai mari de a dezvolta pietre la rinichi atunci când au fost expuşi la cantităţi mai mari decât media de zaharuri adăugate decât mexicanii americani, alţi hispanici, albii nehispanici şi negrii nehispanici.
Persoanele cu un raport sărăcie-venit mai mare (PIR; adică raportul dintre venitul lor şi nivelul federal al sărăciei) au avut şanse mai mari de a dezvolta pietre la rinichi atunci când au fost expuse la o cantitate mai mare de zaharuri adăugate decât persoanele care se aflau la un nivel de sărăcie sau puţin peste nivelul sărăciei.
Posibilitatea existenţei unor factori de confuzie
Mecanismele relaţiei dintre consumul de mai multe zaharuri adăugate şi un risc mai mare de apariţie a pietrelor la rinichi nu sunt încă cunoscute.
Întrucât studiul a fost unul observaţional necontrolat, nu se poate exclude încă faptul că anumiţi factori de confuzie necunoscuţi ar putea determina această asociere.
„Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora în detaliu asocierea dintre zahărul adăugat şi diverse boli sau condiţii patologice", a avertizat Yin.
De exemplu, ce tipuri de pietre la rinichi sunt cel mai mult asociate cu consumul de zahăr adăugat? Cât de mult ar trebui să reducem consumul de zaharuri adăugate pentru a scădea riscul de formare a pietrelor la rinichi?, a precizat cercetătorul.