Consumul moderat de alcool nu are niciun efect de prevenire a riscului de infarct, arată un studiu realizat în China

Consumul moderat de alcool nu are niciun efect de prevenire a riscului de infarct, arată un studiu realizat în China

Tensiunea arterială şi riscul de infarct miocardic cresc treptat pe măsură ce o persoană consumă alcool, însă un consum moderat de băuturi alcoolice nu protejează în niciun fel împotriva infarctului, aşa cum indicau rapoarte anterioare, arată rezultatele unui studiu genetic extins realizat cu date din China.

Studiul a analizat date de la 160.000 de persoane adulte din China, dintre care mulţi nu puteau bea alcool din cauza intoleranţei genetice.

Potrivit autorilor studiului, persoanele care beau moderat alcool – între 10 şi 20 de grame de alcool pe zi – şi-au mărit riscul de infarct cu 10-15%.

Pentru persoanele care beau mult, adică cel puţin patru pahare de băuturi alcoolice, tensiunea arterială a crescut semnificativ, iar riscul de infarct a urcat cu 35%, arată studiul.

“Cel mai important mesaj este că, cel puţin în cazul infarctului miocardic, nu există niciun efect preventiv al consumului moderat de alcool. Datele arată că efectul protectiv nu este real”, a declarat Zhengming Chen, profesor la Universitatea Oxford şi unul dintre autorii studiului, citat de Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că aproximativ 2,3 miliarde de persoane consumă alcool pe plan mondial, iar consumul mediu este de circa 33 de grame de alcool pur pe zi – adică echivalentul a două pahare de vin de 150 ml, a unei sticle mari de 750 ml de bere sau a două pahare de 40 ml de tărie.

Studiul s-a focalizat pe populaţia din Asia de Est deoarece în acea zonă se înregistrează variante genetice care limitează toleranţa la alcool.

Echipa de cercetători, de la Universitatea Oxford din marea Britanie şi Universitatea Peking (Beijing) din China, a explicat că este imposibil de realizat un astfel de studiu la populaţiile europene din cauză că intoleranţa la alcool este foarte slab răspândită.

Totuşi, datele privind efectele biologice ale consumului de alcool sunt valabile pentru populaţia din întreaga lume, consuderă autorii studiului.

Europa înregistrează cel mai mare consum de alcool din lume, chiar dacă în acest deceniu consumul mediu a scăzut cu circa 10%.

viewscnt