Covid de lungă durată pare să fie o leziune cerebrală, potrivit unui nou studiu

Covid de lungă durată pare să fie o leziune cerebrală, potrivit unui nou studiu

Se cunosc puţine lucruri în prezent despre Covid de lungă durată şi despre impactul acestei afecţiuni asupra sănătăţii, dar există un număr tot mai mare de dovezi care arată că multe persoane se confruntă cu simptome persistente şi îngrijorătoare. Potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de Covid în 2020 şi 2021.

Se crede că persoanele cu Covid de lungă durată au o varietate de simptome persistente cauzate de infecţia iniţială cu coronavirusul (SARS-CoV-2), dar există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la această afecţiune, inclusiv definiţia sa precisă.

Potrivit definiţiei clinice realizate de către experţi în Sănătate şi propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru afecţiunea post-Covid-19, numită de obicei „Covid prelungit“, simptomele apar în cel mult 3 luni după infecţie, durează cel puţin 2 luni şi nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ.

Definiţia a fost elaborată după consultarea experţilor şi pacienţilor şi s-a realizat prin consens pe baza metodei Delphi.

Cele mai frecvente simptome ale Covid prelungit sunt oboseala, dificultăţile de respiraţie şi disfuncţia cognitivă. Simptomele afecţiunii pot fluctua în timp şi apar fie după recuperarea în urma uneo forme severe de Covid-19, fie persistă după boala iniţială.

Conform unui nou studiu, în spatele simptomelor raportate de persoanele cu Covid de lungă durată s-ar putea afla o anumită formă de leziuni cerebrale, iar adaptarea testelor şi tratamentelor în funcţie de acestea ar putea contribui la progresul în abordarea acestei afecţiuni.

Analizând 203 pacienţi spitalizaţi cu Covid-19 sau cu simptome asociate bolii şi comparând rezultatele cu cele obţinute la 60 de persoane care nu prezentau această infecţie, cercetătorii au observat niveluri ridicate a patru biomarkeri de leziuni cerebrale - semne cheie ale schimbărilor biologice - la cei infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala

Mai mult, două dintre aceste semne de leziuni cerebrale au persistat în faza de recuperare, sugerând că ele continuă chiar şi după ce infecţia cu virusul a dispărut.

Nivelurile acestor doi biomarkeri au fost chiar mai ridicate în cazul persoanelor care au prezentat şi complicaţii neurologice cu Covid-19.

„Studiul nostru arată că markerii de leziuni cerebrale sunt prezenţi în sânge la câteva luni după Covid-19, şi în special la cei care au avut o complicaţie cerebrală indusă de virusd", spune specialistul în neuroştiinţe, Benedict Michael de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

Potrivit specialistului, acest lucru sugerează posibilitatea unei inflamaţii şi leziuni în curs de desfăşurare în interiorul creierului care ar putea să nu fie detectată prin testele de sânge pentru inflamaţie.

Aceste complicaţii cerebrale asociate cu Covid-19 au variat de la uşoare (dureri de cap) până la cele care pot pune în pericol viaţa (convulsii, accident vascular cerebral - AVC şi encefalită).

După cum au arătat cercetările anterioare, consecinţele pot fi de lungă durată.

Echipa britanică crede că răspunsurile anormale ale sistemului imunitar al organismului ar putea fi cauza semnelor de leziuni pe care le-au observat în acest studiu.

„Dacă putem afla mai multe despre aceste răspunsuri şi despre modul în care sunt declanşate, ar putea fi dezvoltate noi tratamente", spune medicul.

„Acum este clar că virusul care provoacă Covid-19 joacă un anumit rol în afectarea sistemului nervos şi, în unele cazuri, acest impact poate continua pentru o perioadă îndelungată", explică el.

Acest nou studiu arată că efectele pot fi similare cu cele ale leziunilor cerebrale.

„Caracteristicile clinice ale cohortelor noastre de participanţi, precum şi creşterea markerilor de leziuni cerebrale, oferă dovezi atât de leziuni neurologice acute, cât şi de leziuni neurologice continue", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în revista Nature Communications.

Ei lucrează deja la continuarea studiului, analizând modul în care daunele cauzate de Covid-19 şi inflamaţia asociată ar putea duce la probleme cognitive şi probleme de sănătate mintală mai târziu.

Se crede că zeci de milioane de oameni trăiesc în prezent cu Covid-19 într-o formă sau alta, dar încă nu se ştiu prea multe despre această afecţiune.

Studiile continuă să încerce să identifice modelele de prevalenţă a bolii, ceea ce ar trebui să ofere în cele din urmă mai multe indicii despre cum poate fi combătută.

„Acest studiu ar putea ajuta cercetările viitoare pentru elucidarea posibilelor mecanisme care stau la baza acestor complicaţii", spune imunologul Leonie Taams, de la King's College London din Marea Britanie.

viewscnt