Dezvoltarea moderată a forţei musculare reduce riscul de diabet, arată un studiu realizat în SUA

Dezvoltarea moderată a forţei musculare reduce riscul de diabet, arată un studiu realizat în SUA

Menţinerea unei forţe musculare moderate reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la adulţi, arată un studiu realizat în Statele Unite. 

Cercetătorii au analizat 4.681 de persoane fără diabet zaharat, a căror vârstă medie a fost de 43 de ani. Aceştia au fost puşi să facă exerciţii pentru picioare pentru a-şi măsură forţa musculară şi să efectueze teste de alergare pentru a le evalua aptitudinile cardiorespiratorii. În timpul unei perioade de urmărire de mai mult de opt ani, 229 de participanţi, sau aproape 5%, au dezvoltat diabet.

În comparaţie cu persoanele care au înregistrat cele mai scăzute scoruri la testele de rezistenţă musculară la începutul perioadei de studiu, cei cu rezistenţă musculară moderată au fost cu 32% mai puţin predispuşi la diabet. Nivelurile mai mari ale forţei musculare, cu toate acestea, nu au părut să influenţeze riscul de diabet.

"Nu trebuie să fii Hulk pentru a-ţi reduce riscul de diabet zaharat", a declarat co-autorul studiului dr. Angelique Brellenthin de la Universitatea de Stat din Iowa din Ames, citat de Reuters.

Forţa musculară moderată a fost asociată cu un risc mai scăzut de diabet, chiar şi după ce cercetătorii au analizat şi factorii de risc care pot contribui la  creşterea riscului de a dezvolta diabet, cum ar fi istoricul familial, fumatul, băutul, obezitatea şi tensiunea arterială crescută.

Înainte de ajustarea pentru aceşti factori, persoanele cu o putere musculară crescută au avut un risc mai scăzut de diabet decât în ​​cazul celor mai slabi participanţi. Dar, după contabilizarea acestor factori, acest avantaj a dispărut.

Muşchii sunt extrem de activi din punct de vedere metabolic şi utilizatori mari de glucoză, iarmasa musculară mai mare are tendinţa de a consumă mai multă glucoză, dar, de asemenea, tinde să fie mai sensibilă la efectele insulinei deoarece creşte absorbţia de glucoză, afirmă cercetătorii.

viewscnt