Dieta sănătoasă reduce riscul de deces din cauza cancerului de sân la femeile în vârstă, arată un studiu realizat în SUA

Dieta sănătoasă reduce riscul de deces din cauza cancerului de sân la femeile în vârstă, arată un studiu realizat în SUA

O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de grăsimi reduce semnificativ riscul de a muri de cancer de sân la femeile aflate în postmenopauza, potrivit datel obţinute din studiul pe termen lung ”Women's Health Iniţiative (WHI) Dietary Modification”.

”Este primul studiu controlat elaborat pentru a dovedi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de deces din cauza cancerului de sân. Dieta echilibrată pe care am conceput-o este moderată şi, după aproape 20 de ani de urmărire, beneficiile pentru sănătate încă se acumulează”, a declarat cercetătorul dr. Rowan Chlebowski de la Centrul Medical Harbor-UCLA din Torrance, California, citat de Reuters.

Studiul a analizat 48.835 de femei în postmenopauza fără cancer mamar anterior şi care au consumat o dietă în care grăsimile alimentare reprezentau cel putin 32% din totalul de calorii zilnice. Din 1993 până în 1998, femeile au fost repartizate aleatoriu într-un grup cu o dietă obişnuită sau într-un grup în care modificările dietetei vizau reducerea consumului de grăsimi la 20% din caloriile zilnice şi creşterea consumului de legume, fructe şi cereale.

Femeile din grupul care a consumat o dietă cu conţinut scăzut de grăsimi au primit acest tip de alimentaţie timp de aproximativ 8,5 ani. Majoritatea acestora au crescut consumul de fructe, legume şi cereale şi au redus consumul zilnic de grăsimi la 25% sau mai puţin, deşi majoritatea nu au atins obiectivul de 20%.

Echipa de cercetare a reuşit să urmărească jumătate dintre femei pentru mai mult de 19,6 ani.

Un total de 3374 de femei au dezvoltat cancer la sân între 1993 şi 2013. Dieta cu conţinut scăzut de grăsimi nu a redus semnificativ riscul femeilor de a dezvoltă cancer mamar - totuşi, femeile din grupul de intervenţie alimentară au prezentat o serie de beneficii pe termen scurt şi lung pentru sănătate comparativ cu femeile din grupul normal de dietă, a remarcat Chlebowski.

Mai exact, au avut un risc de 21% mai mic de deces din cauza cancerului de sân şi un risc de 15% mai mic de deces din orice cauză în timpul perioadei de cerecetare.

viewscnt