Grupul farmaceutic american Merck a oprit două studii separate de ultimă etapă ale imunoterapiei sale Keytruda (pembrolizumab) la pacienţii cu cancer de piele şi de plămâni, a anunţat joi compania, marcând cel mai recent set de eşecuri ale studiului pentru acest medicament.
Imunoterapia, cel mai bine vândut medicament al Merck, ajută sistemul imunitar propriu al organismului să lupte împotriva cancerului prin blocarea unei proteine numite PD-1, şi a fost aprobat pentru tratarea a peste zece tipuri de cancer.
Pembrolizumab este un anticorp monoclonal umanizat cu acţiune împotriva receptorului 1 cu rol în controlul morţii celulare programate (PD-1) - izotipul IgG4/kappa cu o modificare a secvenţei de stabilizare în regiunea Fc - produs în celule ovariene de hamster chinezesc prin tehnologia ADN recombinat.
Compania a încercat să testeze imunoterapia în combinaţie cu alte tratamente şi să extindă utilizarea sa în tipuri de cancer care nu sunt încă tratate prin imunoterapie, întrucât medicamentul riscă să-şi piardă protecţia prin brevet la sfârşitul deceniului.
Un studiu al medicamentului la pacienţii cu un tip avansat de cancer de piele numit carcinom cutanat cu celule scuamoase a fost oprit pentru „futilitate”, ceea ce înseamnă că era probabil să eşueze, a declarat joi compania într-un comunicat.
De asemenea, medicamentul nu a ajutat la extinderea duratei în care pacienţii rămân fără complicaţii atunci când a fost testat pentru stadiul 1 sau 2 al cancerului pulmonar fără celule mici în combinaţie cu un tip de radioterapie.
„Nevoile nesatisfăcute rămân în diferite tipuri de cancer şi stadii ale bolii”, a declarat Marjorie Green, şeful oncologiei, dezvoltare clinică globală la Merck Research Laboratories.
„Acesta este motivul pentru care ne continuăm explorarea riguroasă a abordărilor inovatoare de tratament în cancerele cu nevoi nesatisfăcute ridicate”, a declarat acesta, citat de Reuters
Anul acesta, o combinaţia între imunoterapiile vibostolimab şi pembrolizumab, ale producătorului american s-a confruntat cu două întreruperi separate ale studiilor atunci când au fost evaluate ca tratamente pentru cancerul pulmonar şi de piele.
În ultimele luni, combinaţiile Keytruda cu Lynparza (olaparib), de la grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, şi Keytruda cu Lenvima (lenvatinib) a producătorului japonez de medicamente, Eisai, au eşuat, de asemenea, în studii separate ca tratamente împotriva cancerului.
Imunoterapia aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori PD-1 care acţionează prin creşterea capacităţii sistemului imunitar al organismului de a ajuta la detectarea şi combaterea celulelor tumorale.