Embolizarea transarterială a fundusului gastric, sau embolizarea arterială bariatrică, duce la suprimarea poftei de mâncare şi la scăderea în greutate la adulţii cu obezitate, potrivit rezultatelor studiului BEAT dedicat acestei boli.
”Majoritatea pacienţilor au descris o reducere imediată şi prelungită a apetitului, precum şi dezvoltarea de satietate timpurie” , a declarat dr. Clifford R. Weiss de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, pentru Reuters.
Embolizarea bariatrică coordonată imagistic are scopul de a induce modificări metabolice similare cu cele induse de chirurgia bariatrică prin vizarea funcţiilor endocrine ale fundusului gastric, care joacă un rol în stimularea apetitului. Studiile clinice au produs rezultate încurajatoare pe termen scurt.
Echipa Dr. Weiss a evaluat siguranţa şi eficacitatea embolizarii bariatrice în studiul lor pilot realizat asupra a 20 de adulţi cu obezitate severă (medie BMI, 45), monitorizându-i până la 12 luni după efectuarea procedurii.
Embolizarea embrionară a fost efectuată cu succes la toţi participanţii, iar toţi participanţii au fost eliberaţi acasă 24-48 de ore după procedură.
Pierderea în greutate a fost de 7,6 kg la 12 luni, cu scăderea medie în greutate de 8,2% la o lună, 11,5% la trei luni, 12,8% la şase luni şi 11,5% la 12 luni.
Scorul mediu al apetitului a scăzut de la 57,49 la momentul iniţial până la 29,40 în decurs de 1 săptămână şi a rămas scăzut şi după 52 de săptămâni (media, 42,47).
Ca efecte secundare procedura a generat în cazul unui participant o gastrită uşoară constatată după trei luni de la intervenţie, un altul a raportat o golire gastrică întârziată la o lună după intervenţie dar care s-a rezolvat după trecerea a şase luni, iar opt participanţi au avut ulcere superficiale asimptomatice constatate la endoscopia realizată la două săptămâni după embolie. Toate ulcerele s-au vindecat în trei luni.
Scorurile privind calitatea vieţii s-au îmbunătăţit şi ele treptat şi semnificativ începând de la trei luni după embolizare.
Participanţii au prezentat de asemenea scăderi ale colesterolului total şi ale colesterolului LDL, precum şi scăderea nivelului mediu al glicemiei şi a hemoglobinei A1c.
”De notat, aceasta nu este o intervenţie chirurgicală. Nu se fac incizii, nu se taie nimic, nu se fac intervenţii fizice pe nici un organ, ci este o procedura endovasculara minim invazivă - menită să blocheze alimentarea cu sânge a fundusului gastric, ceea ce duce la o schimbare a funcţiei gastrice datorată reducerii producţiei de grelină , hormonul foamei”, a mai explicat dr. Weiss.