Mai multe cercetări au arătat că expunerea la aerul poluat în primii ani din viaţă este asociată cu efecte negative asupra abilităţilor cognitive. Un nou studiu condus de Institutul pentr Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) a furnizat noi date: expunerea la particulele în suspensie cu un diametru mai mic de 2.5 um (PM2.5) în timpul sarcinii şi primilor ani de viaţă este asociată cu o reducere a abilităţilor cognitive fundamentale, ca memoria de lucru şi atenţia executivă.
Studiul, ce face parte din proiectul BREATHE, a fost publicat în „Environmental Health Perspectives”. Obiectivul a fost construit pe cunoştinţele generate de studiile anterioare efectuate de aceeaşi echipă, care a descoperit niveluri mai scăzute ale dezvoltării cognitive la copiii care se duc la şcoli cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului cauzate de trafic.
Studiul a inclus 2.221 de copii cu vârsta între 7 şi 10 ani, ce se duc la şcoli din Barcelona. Abilităţile cognitive ale copiilor au fost evaluate folosind diverse teste computerizate. Expunerea la aerul poluat acasă în timpul sarcinii şi copilăriei a fost estimată cu un model matematic folosind măsurători reale.
Cercetătorii au descoperit că expunerea mai mare la PM2.5 din timpul sarcinii până la vârsta de 7 ani a fost asociată cu scoruri mai scăzute ale memoriei de lucru la teste administrate între vârstele de 7 şi 10 ani. Rezultatele au sugerat că expunerea la particulele fine în suspensie în timpul perioadei de studiu a avut un efect cumulativ, chiar dacă asocierile au fost mai puternice când au fost luaţi în considerare cei mai recenţi ani de expunere.
Memoria de lucru este un sistem cognitiv responsabil pentru stocarea temporară de informaţii pentru manipularea subsecventă. Joacă un rol fundamental în învăţare, înţelegere, rezolvare a problemelor şi vocabular.
Analizele stratificate pe sex au arătat că relaţia dintre expunerea la PM2.5 şi memoria de lucru scăzută a fost găsită doar la băieţi.
”Încă nu înţelegem ce cauzează diferenţele, dar există mecanisme variate hormonale şi genetice ce ar putea fi motivul pentru care fetele au un răspuns mai bun la procesele inflamatorii declanşate de particulele fine în suspensie şi sunt mai puţin susceptibile la toxicitatea acestor particule”, a spus autorul principal al studiului şi cercetător la ISGlobal Ioar Rivas, citat de sciencedialy.com.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că expunerea ridicată la particulele în suspensie a fost asociată cu o reducere a atenţiei executive, atât la băieţi, cât şi la fete. Atenţia executivă este una din cele trei reţele ce formează capacitatea de atenţie a unei persoane. Este implicată în formele de atenţie la nivel înalt, cum ar fi detectarea şi rezoluţia confictelor, detectarea erorilor şi reglarea gândurilor şi sentimentelor.
În timp ce studiile anterioare din proiectul BREATHE au analizat expunerea la aerul poluat la şcoli pe parcursul unui an, acest studiu a evaluat expunerile la casele participanţilor pe o durată mai mare: de la perioada prenatală până la vârsta de 7 ani.
„Acest studiu ne consolidează descoperirile anterioare şi confirmă faptul că expunerea la aerul poluat la începutul vieţii şi în copilărie este o ameninţare pentru neurodezvoltare şi un obstacol ce previne atingerea potenţialului maxim al copiilor”, a spus Jordi Sunyer de la ISGlobal.