Expunerea la pesticide în timpul sarcinii creşte riscul bebeluşilor de a suferi de autism

Expunerea la pesticide în timpul sarcinii creşte riscul bebeluşilor de a suferi de autism

Expunerea la pesticide comune din agricultură înainte de naştere şi în primul an de viaţă al bebeluşului este asociat cu un risc mic sau moderat de tulburări de spectru autist (TSA), în comparaţie cu bebeluşii femeilor care nu au fost expuşi la aceste substanţe, conform unui studiu publicat în ”The BMJ”.

Cercetătorii afirmă că descoperirile lor susţin eforturile de a preveni expunerea la pesticide în timpul sarcinii pentru a proteja creierul în dezvoltare al copilului.

Studiile experimentale au sugerat că pesticidele comune pot afecta dezvoltarea normală a creierului, iar expunerile la un mediu contaminat în timpul dezvoltării timpurii a creierului sunt suspectate să mărească riscul tulburărilor de spectru autist în cazul copiilor.

Cercetătorii de la Universitatea din California au folosit registre pentru a identifica 2.961 de pacienţi cu diagnostic de TSA – inclusiv 445 cu TSA şi cu dizabilitate intelectuală – şi 35.370 de pacienţi sănătoşi ”de control” cu acelaşi an de naştere şi sex.

Participanţii s-au născut între 1998 şi 2010 în Central Valley din California, o regiune preponderent agricolă, iar 80% erau de sex masculin.

Datele din Registrul de Consum al Pesticidelor mandatat de stat au fost apoi integrate într-un istrument de sistem de informaţii geografice pentru a evalua expunerile prenatale şi din prima perioadă de viaţă la 11 pesticide folosite comun (măsurate ca fiind cantitatea de pesticide aplicate pe un acru pe lună pe o rază de doi km de la reşedinţa mamei din timpul sarcinii, iar expunerea din timpul primului an de la naştere definită prin da sau nu).

Aceste pesticide au fost selectate datorită ratelor mari de consum şi dovezilor ce indică efecte toxice asupra dezvoltării creierului.

După ajustarea factorilor posibil influenţiali, cercetătorii au găsit creşteri modeste în riscul de TSA printre copiii expuşi la câteva pesticide (inclusiv glifosat, clorprifos, diazinon, malation, permetrină, bifentrină şi metil-bromidă) înainte de naştere şi în timpul primului an din viaţă, în comparaţie cu grupul de control.

Asocierile au fost cel mai puternice în cazul celor cu TSA şi dezabilitate intelectuală, ce reprezintă cea mai severă formă a tulburărilor de spectru autist.

Ei au spus că studiul lor este de departe cel mai cuprinzător în ceea ce priveşte investigarea pesticidelor şi TSA de până acum şi descoperirile lor acoperă lucrări anterioare în acest domeniu.

”Descoperirile noastre sugerează că riscul de TSA ar putea creşte prin expunerea prenatală şi din prima parte a vieţii la câteva pesticide comune ce au un impact asupra dezvoltării neuronale în studii experimentale”, au scris cercetătorii, citaţi de sciencedialy.com.

viewscnt