Medicamentul famotidină, folosită frecvent pentru tratamentul afecţiunilor gastrice, este testat într-un studiu clinic demarat în Statele Unite la pacienţii cu forme severe de Covid-19.
Studiul clinic, demarat în 7 aprilie, a înrolat 187 de pacienţi în stare critică, inclusiv intubaţi, din mai multe spitale din New York din cadrul reţelei Northwell Health, potrivit publicaţiei Science.
Studiul a fost demarat după ce medicii din China au observat o rată foarte mare de supravieţuire la pacienţii cu vârsta de peste 80 de ani, comparativ cu alţi pacienţi din aceeaşi grupă de vârstă, care luau famotidină ca tratament pentru afecţiuni gastrice.
Pacienţii incluşi în studiul clinic demarat în SUA vor primi famotidină administrată intravenos într-o doză de 9 ori mai mare decât cea obişnuită. Primele rezultate ale studiului clinic vor fi prezentate peste câteva săptămâni.
Studiul a fost demarat cu mare discreţie, după ce reţeaua de spitale a reuşit să îşi creeze un stoc suficient de famotidină.
"Dacă am fi vorbit de acest lucru cu cine nu trebuie sau prea repede, medicamentul ar fi dispărut de pe piaţă", a explicat Kevin Tracey, un neurochirurg care conduce divizia de cercetare a Northwell Health.
Famotidina este un medicament din grupa antagoniştilor receptorilor H2, principala sa acţiune fiind de a reduce cantitatea de acid secretată în stomac.
Medicamentul este indicat terapeutic în tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux şi altor stări hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison) şi în profilaxia recidivării ulcerului duodenal.
CUM A PORNIT IDEEA STUDIULUI
La caategoria de vârstă de peste 80 de ani, rata de deces în rândul pacienţilor cu Covid-19 este de peste 20%. Cel mai mare risc este înregistrat în rândul pacienţilor cu afecţiuni preexistente - în special afecţiuni cardiovasculare, pulmonare sau diabet.
Michael Callahan, un medic specialist în boli infecţioase, a fost în zona Wuhan la debutul epidemiei de coronavirus şi a putut discuta cu medicii de acolo despre pacienţi.
În rândul pacienţilor cu vârsta de peste 80 de ani, o anumită categorie s-a remarcat printr-o rată foarte mare de supravieţuire comparativ cu ceilalţi pacienţi din aceeaşi grupă de vârstă.
Michael Callahan a observat un amănunt curios - aceşti supravieţuitori erau de obicei săraci. "De ce oare aceşti ţărani săraci nu mor?" i-a întrebat medicul american pe cercetătorii chinezi.
În urma unei analize a 6.212 de pacienţi cu Covid-19, medicii chinezi au observat că mulţi dintre supravieţuitori sufereau de afecţiuni gastrice cronice şi luau famotidină, un medicament ieftin, pentru că nu îşi permiteau să cumpere omeprazol, care costă mai mult.
Astfel, analiza a arătat că în rândul pacienţilor în vârstă cu Covid-19 care luau famotidină, rata de deces a fost de 14%, în comparativ cu o rată de 27% în rândul pacienţilor cu Covid-19 care nu luau acest medicament.
Reîntors în SUA, Michael Callahan a luat legătura cu Robert Malone, director medical al companiei Alchem Laboratories şi responsabil al unui proiect clasificat de analiză computerizată a medicamentelor.
Proiectul, numit DOMANE , foloseşte simulări computerizate, inteligenţă artificială şi alte metode avansate pentru a identifica rapid medicamente deja aprobate care pot fi folosite off-label pentru noi ameninţări la adresa sănătăţii - cum ar fi apariţia unui virus nou şi periculos pentru oameni.
Folosind acest model, Robert Malone a confirmat că famotidina se numără printre medicamentele cu potenţial în tratamentul Covid-19.
Ulterior, Michael Callahan a iniţiat demararea studiuliu clinic de la Northwell Health.