Un test de salivă pentru depistarea cancerului de prostată, care poate fi realizat la domiciliu, ar putea fi mai eficient decât metodele actuale de testare, sugerează un studiu. Acesta poate reduce investigaţiile inutile şi oferă o nouă direcţie pentru screeningul personalizat în urologie. Dezvoltat de cercetători din Marea Britanie, testul oferă o evaluare genetică individualizată, cu sensibilitate crescută faţă de cancerele agresive şi o rată mai redusă de rezultate fals pozitive decât testul PSA - determinarea antigenului specific prostatic care se găseşte în plasma seminală. Rezultatele studiului, care a testat noul instrument de diagnostic prin salivă, susţin adoptarea unui model de screening genetic non-invaziv, capabil să contribuie semnificativ la reducerea mortalităţii.
Un test simplu de salivă, bazat pe analiza a 130 de variante genetice, ar putea deveni un instrument de screening revoluţionar pentru cancerul de prostată. Conform cercetătorilor, testul are potenţialul de a transforma fundamental practica medicală în managementul cancerului de prostată.
Testul analizează variaţii genetice din ADN şi pare să ofere performanţe superioare metodei actuale de evaluare a riscului de cancer de prostată. În prezent, testul de sânge PSA (antigenul specific prostatic) este utilizat pentru evaluarea afecţiunilor prostatei, inclusiv a cancerului sau a hipertrofiei benigne de prostată.
Pacienţii pot beneficia de testul PSA dacă medicul generalist suspectează un risc oncologic. Bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani pot solicita testul PSA, chiar şi în absenţa simptomelor.
Cu toate acestea, experţii consideră că noul test de salivă ar putea deveni un instrument de screening complementar, deoarece reduce numărul rezultatelor fals pozitive şi identifică o proporţie mai mare de forme agresive de cancer decât testul PSA.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru cercetarea cancerului din Londra şi spitalului Royal Marsden, acest test ar putea duce la o scădere a numărului de bărbaţi supuşi investigaţiilor inutile.
Aceştia au evaluat eficienţa scorului de risc poligenic, care foloseşte o probă de salivă pentru a analiza 130 de variante genetice asociate cu un risc crescut de cancer de prostată. Scorul permite estimarea riscului individual de dezvoltare a bolii.
Cum a fost evaluat instrumentul de testare
Un număr de 6.300 de bărbaţi, cu vârste între 55 şi 69 de ani, au fost evaluaţi cu ajutorul acestui scor de risc genetic.
Dintre aceştia, 745 (12%) au fost identificaţi cu un scor de risc crescut şi li s-a recomandat să efectueze investigaţii suplimentare pentru cancerul de prostată, inclusiv RMN şi biopsie.
Cancerul de prostată a fost confirmat la 187 dintre cei 468 care au acceptat testarea, iar 103 dintre aceştia prezentau forme de boală cu risc crescut, pentru care a fost iniţiat tratamentul.
Dintre cei 187 de bărbaţi diagnosticaţi, 118 aveau un nivel PSA sub 3,0 µg/L – valoare considerată normală şi care, în mod obişnuit, nu ar fi justificat teste suplimentare.
Testul a depistat un procent mai mare de cancere agresive comparativ cu testul PSA şi a identificat cu precizie pacienţi oncologici care nu au fost detectaţi prin RMN.
Într-un articol publicat miercuri în New England Journal of Medicine-NEJM, cercetătorii afirmă că, în cazul a 74 de pacienţi, cancerul nu ar fi fost detectat prin actualele metode de diagnostic utilizate - care presupune valori PSA crescute şi examinări prin imagistica RMN.
Ei au concluzionat că, în cazul bărbaţilor cu cel mai mare risc genetic, testul de salivă a produs mai puţine rezultate fals pozitive decât testul PSA şi a identificat pacienţi care ar fi fost omişi dacă s-ar fi utilizat doar PSA.
„Am demonstrat că un test de salivă relativ simplu şi accesibil, destinat bărbaţilor de origine europeană cu risc genetic crescut, poate deveni un instrument eficient pentru depistarea precoce a cancerului de prostată”, a declarat miercuri prof. dr. Ros Eeles, de la Institutul de Cercetare a Cancerului, Londra, şi spitalul Royal Marsden.
Autorii sugerează că acest test ar putea redefini abordarea actuală în diagnosticul şi screeningul cancerului de prostată.