Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a propus în 2024 un obiectiv global: eradicarea rubeolei prin vaccinare universală - o strategie de sănătate publică care presupune administrarea unui anumit vaccin tuturor indivizilor dintr-o populaţie sau categorie de vârstă, indiferent de riscul individual de expunere sau de istoricul medical personal. Scopul principal este de a oferi protecţie colectivă şi de a reduce la minimum circulaţia unui agent patogen în comunitate. Recent, cercetătorii au avertizat că diminuarea angajamentului faţă de vaccinare, retragerea Statelor Unite din OMS şi presiunile asupra finanţării globale pentru sănătate reprezintă obstacole semnificative ce pot submina un potenţial progres remarcabil în eradicarea rubeolei şi rujeolei.
Una dintre provocările majore în eforturile de eradicare a rubeolei şi rujeolei a fost lipsa unui angajament global unitar în acest sens, în ciuda existenţei unor vaccinuri eficiente.
Într-un articol, publicat pe 3 aprilie în revista Science, cercetătorii analizează recomandarea OMS din 2024 privind introducerea universală a vaccinurilor care conţin componentă antirubeolică (RCV) în programele de vaccinare pediatrică din toate ţările – în special în cele 19 ţări care nu au făcut încă acest pas.
Potrivit autorilor, această decizie reprezintă un pas esenţial în eliminarea sindromului rubeolei congenitale (SRC) - o afecţiune gravă care apare la nou-născuţii infectaţi cu virusul rubeolei în timpul vieţii intrauterine, mai ales dacă infecţia are loc în primul trimestru de sarcină; virusul rubeolei poate traversa placenta şi afecta grav dezvoltarea fătului - şi, în cele din urmă, a rubeolei ca boală.
Întrucât vaccinul RCV ar fi administrat în combinaţie cu vaccinul antirujeolic, iniţiativa va consolida semnificativ imunitatea globală împotriva ambelor boli, ducând la eradicarea lor completă.
Deşi rubeola este de obicei o boală uşoară, atunci când este contractată în timpul sarcinii poate avea consecinţe grave, ducând frecvent la SRC, care provoacă malformaţii congenitale şi mortalitate infantilă.
Multe ţări au introdus cu succes vaccinul RCV prin finanţare internă. Însă naţiunile mai sărace, în special cele din Africa şi Sudul Global (ţări aflate, în general, în curs de dezvoltare, majoritatea situate în emisfera sudică, dar nu exclusiv), nu au avut capacitatea financiară de a face acest lucru şi au depins de sprijin extern.
Autorii subliniază că sprijinul OMS în promovarea introducerii globale a RCV ar putea elimina un obstacol major pentru aceste ultime 19 ţări. Ei susţin că vaccinarea extinsă şi eradicarea bolii aduc beneficii întregii comunităţi globale, de aceea, comunitatea internaţională şi organizaţiile neguvernamentale ar trebui să colaboreze pentru a pleda în favoarea introducerii RCV, şi totodată, oferind stimulente pentru campanii de vaccinare de calitate în regiunile considerate critice.
Autorii avertizează şi asupra unui pericol iminent: posibila reapariţie a transmiterii rubeolei şi rujeolei în emisfera vestică (emisfera occidentală, care cuprinde: America de Nord - Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic - America Centrală şi America de Sud, Insulele din Caraibe, Vestul Europei (parţial), Vestul Africii (parţial) şi Groenlanda).
Scăderea angajamentului politic şi social pentru susţinerea vaccinării, retragerea Statelor Unite din cadrul OMS şi recentele ameninţări privind reducerea finanţării internaţionale în sănătate reprezintă, potrivit autorilor, factori de risc majori care ar putea compromite o potenţială realizare istorică în domeniul sănătăţii publice globale.