Gumă de mestecat cu proteine antivirale pentru reducerea transmiterii virusurilor pe cale orală

Gumă de mestecat cu proteine antivirale pentru reducerea transmiterii virusurilor pe cale orală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu efect antiviral împotriva gripei şi herpesului. Guma de mestecat experimentală a redus peste 95% din virusurile gripale şi herpes simplex (HSV) în cavitatea bucală.

Într-o lume interconectată, bolile infecţioase reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare, aşa cum au demonstrat pandemia de coronavirus şi focarele de gripă aviară (H1N1, H5N1), SARS, Ebola şi Zika - toate având un impact considerabil asupra sănătăţii globale şi economiei mondiale.

Însă şi bolile virale mai comune contribuie semnificativ la provocările şi costurile din domeniul sănătăţii publice. De exemplu, epidemiile sezoniere de gripă apar anual, provocând o povară semnificativă a bolii şi pierderi economice estimate la peste 11,2 miliarde de dolari anual doar în Statele Unite. În paralel, virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), care se transmite în principal prin contact oral, infectează mai mult de două treimi din populaţia lumii şi este principala cauză de orbire cauzată de infecţii - cecitate secundară unei infecţii - în ţările occidentale.

Rata scăzută de vaccinare împotriva virusurilor gripale şi lipsa unui vaccin pentru HSV subliniază nevoia unor abordări noi - care să reducă încărcătura virală exact în locurile unde are loc transmiterea. Pentru virusurile cu transmitere predominant orală, cavitatea bucală devine un punct-cheie în strategiile de prevenţie şi control.

Într-un studiu publicat în revista Molecular Therapy, cercetători de la facultatea de stomatologie a Universităţii din Pennsylvania (Penn Dental Medicine), împreună cu colaboratori din Finlanda, au făcut exact acest lucru.

Echipa a dezvoltat o gumă de mestecat antivirală, de calitate clinică (un produs studiat în condiţii riguroase, similar cu un medicament în curs de testare)pe care au testat-o în modele experimentale pentru a reduce semnificativ încărcătura virală a două virusuri herpes simplex şi a două tulpini de gripă A.

Bazându-se pe propriile cercetări anterioare - testate în prezent în studii clinice - care arătau că o abordare similară a putut reduce SARS-CoV-2 din saliva sau tampoanele recoltate de la pacienţii cu Covid-19 cu peste 95%, echipa de la Penn Dental Medicine a testat eficacitatea unei gume de mestecat obţinute din boabe de lablab (Lablab purpureus - o plantă leguminoasă tropicală, cunoscută şi sub denumirea de fasole egipteană), care conţin în mod natural o proteină antivirală de tip „capcană” (FRIL), în neutralizarea a două virusuri herpes simplex (HSV-1 şi HSV-2) şi a două tulpini de gripă A (H1N1 şi H3N2).

Compoziţia gumei a fost concepută pentru a asigura o eliberare eficientă şi susţinută a proteinei FRIL în zonele-cheie ale infecţiei virale.

Cercetătorii au demonstrat că 40 de miligrame de proteină FRIL, într-o tabletă de gumă de 2 grame, au fost suficiente pentru a reduce încărcătura virală cu peste 95% - o scădere de intensitate similară cu cea observată în studiul anterior pe SARS-CoV-2.

Este important de menţionat că cercetătorii au pregătit guma ca un produs medical de calitate clinică, în conformitate cu cerinţele autorităţilor de reglementare din domensiul sănătăţii pentru produse farmaceutice, şi au constatat că aceasta este sigură. 

„Aceste observaţii sunt promiţătoare pentru evaluarea gumei în studii clinice pe oameni, cu scopul de a reduce infectarea şi transmiterea virală”, a declarat într-un comunicat profesorul Henry Daniell, de la facultatea de stomatologie Penn.

Echipa îşi propune acum să utilizeze pudra de boabe de lablab pentru a combate gripa aviară, care afectează în prezent în mod semnificativ America de Nord. În ultimele trei luni, 54 de milioane de păsări au fost afectate de virusul H5N1, iar în Statele Unite şi Canada au fost raportate şi câteva infecţii umane.

Anterior, alte echipe de cercetare au arătat că pudra obţinută din aceste boabe este eficientă în neutralizarea virusurilor H5N1 şi H7N9 - două tulpini de gripă A, cunoscute pentru capacitatea lor de a infecta atât păsările, cât şi oamenii. Echipa de la Penn are în vedere acum testarea acestui compus în hrana păsărilor, pentru a ajuta la controlul gripei aviare.

„Controlul transmiterii virusurilor rămâne o provocare majoră la nivel global. O proteină antivirală cu spectru larg (FRIL), prezentă într-un produs alimentar natural precum pudra din boabe de lablab, care neutralizează nu doar virusurile gripale umane, ci şi pe cele aviare, reprezintă o inovaţie oportună pentru prevenirea infecţiilor şi a transmiterii acestora”, au concluzionat autorii cercetării.

viewscnt