Franţa şi-a actualizat recomandările de vaccinare în faţa creşterii numărului de cazuri de mpox în Africa Centrală legate de variantele cladelor I şi Ib, în ciuda riscului scăzut de introducere a virusului în ţară.
Direction Générale de la Santé (DGS) din cadrul Ministerului francez al Muncii, Sănătăţii şi Solidarităţii a prezentat marţi noua strategie de vaccinare a Franţei ca răspuns la creşterea numărului de cazuri de mpox în Africa Centrală.
La 14 august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (PHEIC), cel mai înal nivel de alertă al său, ca răspuns la apariţia în Africa a unei noi variante a virusului mpox: clada Ib.
Majoritatea cazurilor de mpox clada 1b se găsesc în Republica Democratică Congo (RDC), cu cazuri confirmate în ţările învecinate, inclusiv Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda.
În Franţa, riscul de răspândire a cladelor I şi Ib este scăzut, a asigurat DGS, deşi nu a exclus apariţia unor cazuri „sporadice” în următoarele săptămâni şi luni.
În această vară, Ministerul francez al Sănătăţii a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sănătate (HAS) să-şi actualizeze recomandările privind vaccinurile, care au fost publicate luni.
Recomandările HAS includ punerea în aplicare a strategiei concepute în 2022, în timpul epidemiei anterioare de mpox cauzată de varianta clada II, şi cunoscută la aceea vreme sub numele de variola maimuţei (monkeypox). Această variantă rămâne în circulaţie în Franţa, cu 126 de cazuri detectate de la începutul anului.
Autorităţile franceze recomandă persoanelor cu risc să se vaccineze, iar celor deja vaccinaţi în 2022 să primească o doză de rapel. Persoanele care au contractat deja virusul nu trebuie să fie vaccinate.
Grupurile cu risc crescut includ bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, persoanele transgender cu parteneri sexuali multipli şi lucrătorii sexuali.
Scopul acestei strategii de vaccinare are în vedere trei direcţii, explică DGS, şi anume: să reducă riscul de propagare a cladei I, să reducă sau chiar să elimine circulaţia cladei II şi să crească nivelul de imunitate pe termen lung.
DGS a asigurat, de asemenea, că stocurile de vaccin împotriva virusului - Imvanex, produs de laboratorul farmaceutic danez Bavarian Nordic - sunt „ample şi suficiente”.
La rândul său, Centrul European de Control al Bolilor (ECDC), consideră, în ultima sa evaluare, că riscul de răspândire a cladei I în Europa este scăzut.
Până în prezent, în Europa a fost detectat un singut caz, în Suedia, la o persoană cu istoric de călătorie în Africa.