Fructoza din băuturile îndulcite stimulează creşterea tumorilor intestinale, arată concluziile unui studiu realizat în laborator

Fructoza din băuturile îndulcite stimulează creşterea tumorilor intestinale, arată concluziile unui studiu realizat în laborator

Zahărul impulsionează cancerul în mod direct, impulsionându-i creşterea? Răspunsul pare a fi afirmativ, conform unui studiu condus de cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor şi Medicina Weill Cornell.

Cercetarea lor, publicată în ”Science”, a arătat că prin consumarea unei cantităţi zilnice modeste de sirop de porumb ridicat în fructoză – echivalentul unui consum de băuturi îndulcite cu aproximativ 30g de zahăr zilnic – se accelerează creşterea tumorilor intestinale în cazul şoarecilor, independent de obezitate.

Echipa a mai descoperit mecanismul prin care consumul băuturilor cu zahăr poate alimenta direct creşterea cancerului, sugerând noi posibile strategii terapeutice.

”Un număr în creştere de studii observaţionale a subliniat asocierea dintre consumul băuturilor cu zahăr, obezitate şi riscul de cancer colorectal. Concluzia din prezent este că zahărul este dăunător sănătăţii noastre, în principal pentru că poate duce la obezitate consumat în exces. Ştim că obezitatea măreşte riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal”, a spus autoarea dr. Jihye Yun, prof. asistent în genetică umană la Baylor, citată de sciencedialy.com.

Prima dată, Yun şi colegii ei au generat un model şoarece cu cancer de colon în stadiu incipient unde gena APC este înlăturată. ”APC este un gardian al cancerului colorectal. Ştergerea acestei proteine este ca înlăturarea frânelor unei maşini. Fără ea, celulele normale intestinale nici nu se opresc din creştere, nici nu mor, formând tumori de stadiu timpuriu numite polipi. Mai mult de 90% din pacienţii cu cancer colorectal au acest tip de mutaţie APC”, a explicat Yun.

Folosind acest model de şoareci cu boala respectivă, echipa a testat efectul consumului apei îndulcite cu zahăr asupra dezvoltării tumorii. Apa îndulcită a presupus 25 de procente de sirop de porumb ridicat în fructoză, principalul îndulcitor al băuturilor zaharoase consumate de oameni. Siropul de porumb ridicat în frunctoză este constituit din glucoză şi fructoză la o rată de 45:55.

Când cercetătorii au furnizat băutura îndulcită în recipientul de apă pentru ca şoarecii model-APC să bea după voia lor, şoarecii au câştigat în greutate rapid într-o lună.

Pentru ca şoarecii să nu devină obezi şi să imite consumul unei doze de suc carbogazos zilnic de către oameni, cercetătorii le-au administrat şoarecilor o cantitate moderată de apă îndulcită oral, cu o seringă specială, o singură dată pe zi.

După două luni, şoarecii ce au primit apă îndulcită nu au devenit obezi, dar au dezvoltat tumori mai mari şi de un grad mai ridicat decât şoarecii trataţi cu apă normală.

Aceste rezultate sugerează că atunci când animalele au tumori în intestine în stadiu incipient – ce pot apărea la întâmplare la multe persoane adulte fără a da semne – consumarea chiar a unor cantităţi modeste de sirop de porumb ridicat în fructoză în formă lichidă poate impulsiona creşterea tumorii şi progresia, independent de obezitate susţin autorii studiului.

Descoperirile sugerează că prin consumul cronic de băuturi zaharoase se poate scurta timpul necesar pentru dezvoltarea cancerului.

În cazul oamenilor, durează de obicei 20-30 de ani să se dezvolte cancerul colorectal, pornind de la tumori benigne în stadiu incipient până la un cancer agresiv. Această observaţie ar putea explicat de ce consumul crescut de băuturi dulci şi alte tipuri de mâncare cu conţinut mare  de zahăr în ultimii 30 de ani este corelat cu o creştere a numărului de cazuri de cancer colorectal în cazul persoanelor între 25 şi 50 de ani în Statele Unite.

Echipa a investigat apoi mecanismul prin care acest zahăr a promovat creşterea tumorii. Ei au descoperit că şoarecii model-APC ce au primit cantităţi modeste de sirop de porumb ridicat în fructoză au avut cantităţi ridicat de fructoză în colon, iar tumorile au putut sustrage eficient atât fructoza, cât şi glucoza, prin diferite rute”.

Folosind tehnologii de ultimă generaţie pentru a urmări soarta glucozei şi fructozei în ţesutul tumorii, echipa a arătat că fructoza a fost prima dată schimbată chimic şi acest proces i-a permis apoi să promoveze eficient producerea acizilor graşi, care în ultimul rând contribuie la creşterea tumorii.

”Majoritatea studiilor anterioare au folosit fie glucoza, fie fructoza separat pentru a studia efectul zahărului asupra animalelor sau liniilor celulare. Am considerat că această abordare nu reflectă modul prin care oamenii consumă zahăr de fapt, pentru că niciun tip de băutură sau de mâncare nu are doar glucoză sau doar fructoză. Le au pe ambele în cantităţi similare. Descoperirile noastre sugerează că rolul fructozei în tumori este de a spori rolul glucozei de a controla sinteza acizilor graşi. Abundenţa rezultată de acizi graşi este posibil să fie folosită de celulele canceroase pentru a forma membrane celulare şi molecule de semnalizare, pentru a creşte sau pentru a influenţa inflamaţia”, a adăugat Yun.

Pentru a determina dacă metabolizarea fructozei sau producţia crescută de acizi graşi au fost responsabile de creşterea tumorii induse de zahăr, cercetătorii au modificat şoarecii model-APC pentru a le lipsi genele responsabile pentru codificarea enzimelor implicate fie în metabolizarea frunctozei, fie în sinteza acizilor graşi.

Unui grup de şoareci i-a lipsit o enzimă KHK, implicată în metabolizarea fructozei şi altui grup i-a lipsit enzima FASN, ce participă la sinteza acizilor graşi. Cercetătorii au observat că şoarecii ce nu aveau doar una dintre aceste gene nu au dezvoltat tumori mai mari, spre deosebire de şoarecii model-APC, când au fost hrăniţi cu aceeaşi cantitate modestă de sirop de porumb ridicat în frunctoză.

Studiul a scos la iveală rezultatul surprinzător conform căruia cancerul colorectal utilizează siropul de porumb ridicat în fructoză, ingredientul major în cea mai mare parte a băuturilor carbogazoase zaharoase şi în alte alimente procesate, ca un combustibil pentru mărirea ratelor a creşterii tumorii mai afirmă cercetătorii.

”Descoperirile noastre de asemenea deschid noi posibilăţi pentru tratament. Spre deosebire de glucoză, fructoza nu este esenţială pentru supravieţuirea şi creşterea celulelor normale, ceea ce sugerează că merită explorarea terapiilor concentrate pe metabolizarea fructozei. Ca o alternativă, evitarea consumul băuturilor dulci cât mai mult posibil, în loc de administrarea de medicamente, ar reduce semnificativ prezenţa zahărului în colon”, a adăugat Yun.

viewscnt