Gastrectomia laparoscopică eficientă pentru cancerul gastric local avansat

Gastrectomia laparoscopică eficientă pentru cancerul gastric local avansat

Gastrectomia laparoscopică este echivalentă ca efecte cu cea distală deschisă la pacienţii cu cancer gastric local avansat, au raportat cercetătorii din China.

“Rezultatele siguranţei pe termen scurt şi eficienţei pe termen lung ale studiului din prezent au indicat că pentru cancerul gastric local avansat gastrectomia distală laparoscopică este echivalentă gastrectomiei deschise distale în termenii beneficiului supravieţuirii şi are avantajele de a fi mai puţin invazivă şi de a permite o recuperare postoperatorie mai rapidă”, a declarat pentru Reuters dr. Jiafu Ji de la Peking University Cancer Hospital and Institute din Beijing.

Gastrectomia laparoscopică distală cu limfadenectomie limitată este recomandată pentru pacienţii cu cancer gastric timpuriu. Dar chirurgia pentru cancerul gastric local avansat este tehnic mai provocatoare din cauza cerinţelor pentru a diseca nodulii limfatici D2.

Dr. Ji şi colegii săi au comparat gastrectomia distală laparoscopică şi gastrectomia deschisă distală într-un studiu de noninferioritate, incluzând 1.056 pacienţi cu cancer gastric avansat local (stadiul tumorii T2, T3 sau T4a fără metastaze sau noduli limfatici voluminoşi).

Ratele supravieţuirii la trei ani au fost de 76,5% în grupul laparoscopic şi 77,8% în grupul cu gastrectomie deschisă, o diferenţă ce a satisfăcut criteriul de noninferioritate prespecificat, au raportat cercetătorii în “JAMA”. Lipsa diferenţelor semnificative în supravieţuirea la trei ani a persistat după ajustarea vârstei, mărimii tumorii, stadiului T patologic, stadiului N patologic şi chimioterapiei.

De asemenea, ratele supravieţuirii totale la trei ani au fost similare în grupul laparoscopic (83,1%) şi în grupul deschis (85,2%) înainte şi după controlarea vârstei, mărimii tumorii, stadiului T patologic şi stadiului N patologic.

În analizele subgrupurilor, ratele supravieţuirii fără boală pentru pacienţii cu stadiul I patologic au fost mai bune cu chirurgia laparoscopică (96,5% vs. 91,3% pentru chirurgia deschisă). Au fost similare în cele două grupuri pentru pacienţii cu stadiul II patologic (87,5% vs. 86,8%) şi au fost mai proaste pentru grupul laparoscopic decât pentru grupul deschis pentru pacienţii cu stadiul III patologic (58% vs. 63,8%; log-rank P=0,23) şi stadiul IV patologic (20,8% vs. 58,3%; log-rank P=0,13).

Ratele supravieţuirii totale nu au fost diferite între grupuri stratificate după stadiul patologic, chiar dacă a existat o tendinţă către o supravieţuire totală mai proastă după chirurgia laparoscopică printre pacienţii cu stadiu IV patologic (20% vs. 66,7%; P=0.06).

“Global, pacienţii în stadiu avansat reprezintă cea mai mare parte din cazurile de cancer gastric, iar rezultatele noastre susţin gastrectomia laparoscopică ca o alternativă sigură şi eficientă la abordarea tradiţională deschisă pentru aceşti pacienţi. Prudenţa şi atenţia ar putea fi necesare la aplicarea gastrectomiei laparoscopice pacienţilor cu stadii mai avansate. Alţi factori, inclusiv costurile medicale, preferinţa pacienţilor, calitatea vieţii şi aşa mai departe ar trebui luaţi în considerare la alegerea între gastrectomia laparoscopică şi deschisă la aceşti pacienţi”, a mai spus dr. Ji.

viewscnt