Inteligenţa artificială va putea ajuta în tratarea cancerelor pulmonare prin radioterapie, deoarece în multe părţi ale lumii nu există suficienţi medici oncoradiologi pentru a trata pacienţii cu aceste afecţiuni, arată concluziile unui nou studiu.
Cancerul pulmonar este o problema majoră de sănătate la nivel mondial şi aproape un milion de pacienţi vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat, estimează specialiştii.
Printr-o abordare nouă a problemei, autorii s-au îndreptat spre programe din surse deschise (crowdsourcing) pentru a-i ajută să dezvolte un algoritm de calculator care să preia unele dintre îndatoririle unui oncolog cu experienţă în radiologie.
”La cerere, metodele crowdsourcing pot fi folosite pentru a produce prototipuri rapide de algoritmi de intelugenţă artificială pentru a replica şi transfera abilităţile şi cunoştinţele de specialitate ale medicilor către softurile de asistenţă medicală şi pentru a îmbunătăţi calitatea radioterapiei la nivel global”, susţine autorul principal al studiului, dr. Raymond Mak, profesor asociat de oncoradioterepie la Harvard Medical School, citat de Reuters.
O problemă medicală cheie în planificarea radioterapiei implică segmentarea tumorilor pentru direcţionarea radiaţilor asupra lor, ceea ce necesită o pregătire substanţială şi este supusă unor variaţii semnificative care ţin de pregătirea specialiştilor şi multe locuri nu dispun de suficienţi specialişti pentru a analiza cu exactitate tumorile, notează autorii în lucrare.
Pentru a stabili dacă inteligenţa artificială ar putea suplini lipsa specialiştilor, Mak şi colegii săi au creat un concurs pe un site numit Topcoder.com, care găzduieşte provocări pentru o comunitate cu peste un milion de programatori din întreaga lume, care concurează pentru premii rezolvând probleme de soft.
În acest caz, cercetătorii au oferit premii de 50.000 dolari pentru programatorii care ar putea veni cu noi tehnici de inteligenţă artificială pentru a putea antrena calculatoarele să reproducă capacitatea unui clinician de a analiza o tumoră.
Un total de 564 de concurenţi din 62 de ţări s-au înscris pentru concursul care consta în realizarea unui program capabil să permită unui computer să privească la mai multe tumori şi să învete să le selecţioneze pe cele ce trebuie tratate cu radioterapie.
În final, au fost aleşi câştigători 10 algoritmi independenţi, depuşi de 9 participanţi. Apoi, primii cinci algoritmi au fost combinaţi într-un singur program ”de ansamblu”, care s-a dovedit destul de bun atunci când a concurat cu activitatea medicilor oncoradiologi.
”Am comparat performanţa algoritmilor, versus expertul uman, pentru a genera un punctaj al performanţei fiecărui caz, şi apoi comparativ cu variaţia observată între mai mulţi experţi umani contra inteligenţei artificiale şi, de asemenea, variaţia intraobservator, adică când acelaşi expert face aceeaşi sarcină de două ori”, a mai spus Mak.
Ansamblul celor mai buni algoritmi a avut scoruri suprapuse cu medicii specialişti în 75% din cazuri.