Expunerea la lumina artificială în timpul nopţii, un lucru comun în stilul de viaţă de astăzi, ar putea contribui la răspândirea cancerului de sân la oase, au arătat cercetătorii pentru prima dată într-un studiu asupra animalelor.
”Până astăzi, nimeni nu a raportat faptul că expunerea la lumina artificială în timpul nopţii induce întreruperea circadiană, ceea ce apoi creşte formarea cancerului de sân metastatic în oase. Acesta este un lucru important, având în vedere că mulţi pacienţi cu cancer de sân sunt probabil expuşi la lumină în timpul nopţii din cauza lipsei somnului, stresului, luminii în exces din dormitor de la dispozitive electronice şi alte surse, sau turelor de noapte”, a spus dr. Muralidharan Anbalagan, profesor asistent la Şcoala de Medicină a Universităţii Tulane din New Orleans, citat de sciencedialy.com.
Mai mult de 150.000 de femei din Statele Unite au avut cancer la sân în 2017 ce a metastazat sau s-a răspândit în afara sânului, conform unei estimări a Institutului Naţional pentru Cancer. Când cancerul de sân se răspândeşte, de obicei ajunge la oase, unde poate cauza durere severă şi oase fragile.
În studiul preliminar, cercetătorii au creat în laborator un şoarece cu cancer de sân metastatic în oase. Ei au injectat celule ale cancerului de sân uman cu receptori de estrogen ce sunt predispuse să crească în oase ca tibia şi fluierul piciorului, în cazul şoarecilor femelă. Ca şi în cazul oamenilor, şoarecii folosiţi în acest studiu au produs un semnal puternic de melatonină circadian în timpul nopţii. Acest semnal de serotonină nocturn a produs acţiuni puternice anti-cancer şi de asemenea a promovat somnul.
Toţi şoarecii au stat în lumină timp de 12 ore în fiecare zi. Un grup de trei şoareci s-a aflat în întuneric celelalte 12 ore, ceea ce i-a ajutat să producă niveluri ridicate de melatonină endogenă. Alt grup a petrecut 12 ore în lumină, urmate de 12 ore în lumină artificială în timpul nopţii, ceea ce le-a suprimat producerea nocturnă de melatonină. Lumina artificială a avut puterea de 0.2 lucşi, mai puţin decât o lumină de noapte sau decât lumina de la telefon, conform lui Anbalagan.
Imaginile cu raze X au arătat că şoarecii expuşi la un ciclu de lumină naturală/lumină artificială au prezentat tumori mult mai mari şi deteriorări crescute ale oaselor, în comparaţie cu şoarecii ţinuţi într-un ciclu lumină naturală/întuneric, a raportat el.
”Cercetarea noastră a identificat importanţa unui semnal de melatonină anti-cancer circadian nocturn în suprimarea creşterii tumorii la sân metastatică în oase”, a spus Anbalagan.
Ultimul scop al cercetării lor este de a găsi o cale de a inhiba sau a suprima progresia metastazei cancerului de sân către oase.