Lupta împotriva obezităţii. O echipă de cercetători danezi şi germani raportează o nouă descoperire

Lupta împotriva obezităţii. O echipă de cercetători danezi şi germani raportează o nouă descoperire

Un remediu pentru obezitate s-ar putea să fi existat în tot acest timp în grăsimea noastră corporală. Oamenii de ştiinţă au descoperit un „întrerupător” genetic pentru grăsimea brună din organism care ne ajută să ardem caloriile. Ştiind de ce grăsimea brună se opreşte din arderea caloriilor, cercetătorii pot găsi acum o modalitate de a o activa la comandă, ceea ce ar putea ajuta persoanele supraponderale să piardă din excesul de greutate.

Spre deosebire de grăsimea albă a organismului, grăsimea brună este considerată sănătoasă, deoarece ne ajută să ardem calorii. În consecinţă, interesul cercetării pentru grăsimea brună este semnificativ, iar acum o echipă de cercetători danezi şi germani raportează o nouă descoperire.

De ani de zile, se ştie că nou-născuţii au grăsime brună, care îi ajută să regleze căldura. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ 15 ani, cercetătorii au descoperit că grăsimea brună există şi la adulţi.

De atunci, oamenii de ştiinţă au încercat să afle mai multe despre grăsimea brună, deoarece aceasta are o capacitate unică de a arde calorii - chiar dacă stai pe canapea în loc să faci exerciţii la sală. Cu toate acestea, arderea caloriilor are loc doar atunci când grăsimea brună este activă, ceea ce este rar la adulţi.

A apărut o mare întrebare: Cum poate fi crescută şi activată grăsimea brună? Şi poate această activare să ducă la o ardere a caloriilor atât de semnificativă încât să ajute la pierderea în greutate?

Grăsimea brună, cunoscută şi sub numele de ţesut adipos brun, este foarte diferită de grăsimea albă care ne înconjoară burta şi coapsele.

Acest ţesut special transformă caloriile pe care le consumăm în căldură, mai ales atunci când este frig sau când pacienţii care pierd în greutate se angajează în activităţi extreme, cum ar fi înotul de iarnă sau crioterapia.

Oamenii de ştiinţă obişnuiau să creadă că doar bebeluşii au grăsime brună, dar cercetări mai recente au arătat că adulţii încă mai păstrează o parte din grăsimea brună mai târziu în viaţă. Din păcate, oamenii păstrează din ce în ce mai puţină grăsime brună pe măsură ce îmbătrânesc.

O altă problemă care a dat de furcă cercetătorilor a fost aceea de a afla ce anume opreşte rapid grăsimea brună înainte ca aceasta să aibă şansa de a avea un impact real asupra greutăţii corpului la vârsta adultă.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Danemarca de Sud (SDU) şi de la Universitatea din Bonn, Germania, au examinat mecanismele genetice care activează şi dezactivează grăsimea brună.

Grăsimea brună. Credit: SDU, 29 aprilie 2024. Noua cercetare a descoperit proteina responsabilă de dezactivarea ţesutului adipos brun - AC3-AT

Echipa a descoperit că grăsimea brună posedă un mecanism încorporat, necunoscut până acum, care îşi opreşte activitatea la scurt timp după activare, împiedicând-o să funcţioneze pentru o perioadă îndelungată. Mai exact, cercetătorii au identificat o proteină responsabilă pentru acest proces de oprire. Această proteină se numeşte AC3-AT.

Există implicaţii semnificative ale acestei descoperiri

Echipa de cercetători a descoperit proteina de oprire AC3-AT cu ajutorul unei tehnologii avansate capabile să identifice produse genetice necunoscute şi a putut astfel prezice proteine necunoscute până acum. De asemenea, au studiat şoareci la care AC3-AT a fost eliminată în mod artificial din genomul lor.

Şoarecii au devenit mai buni la arderea caloriilor

Animalele lipsite de AC3-AT au fost protejaţi împotriva apariţiei excesului de greutate. Organismul lor pur şi simplu ardea mai bine caloriile, iar rata lor metabolică a crescut, deoarece grăsimea brună a fost activată, explică Hande Topel, postdoctorand senior în grupul de cercetare al profesorului Jan-Wilhelm Kornfeld de la SDU, într-un comunicat.

„Privind în viitor, credem că găsirea unor modalităţi de a bloca AC3-AT ar putea fi o strategie promiţătoare pentru a activa în siguranţă grăsimea brună şi pentru a aborda obezitatea şi problemele de sănătate aferente", spune ea.

Proteina AC3-AT nu se găseşte doar la şoareci, ci şi la oameni şi astfel există implicaţii terapeutice directe pentru oameni.

Deşi apariţia grăsimii brune scade odată cu vârsta la oameni, unii adulţi încă o pot activa. Expunerea la frig, cum ar fi băile în aer liber, iarna, declanşează această activare. Atunci când organismul se confruntă cu frigul, trebuie să facă ceva în plus pentru a reţine căldura, iar unul dintre aceste mecanisme este activarea grăsimii brune pentru a genera căldură.

Ştiind cum se dezactivează grăsimea brună, oamenii de ştiinţă pot concepe o modalitate de a menţine activat mai des acest proces, ajutându-i pe oameni să ardă mai multe grăsimi şi să ajungă la o greutate sănătoasă.

În acest studiu, primul pas a fost eliminarea completă a comutatorului de oprire a acestui proces, astfel încât nimic să nu mai poată opri capacităţile grăsimii brune de a produce căldură.

„Atunci când am investigat şoareci care genetic nu aveau AC3-AT, am descoperit că aceştia au fost protejaţi de a deveni obezi, parţial pentru că organismul lor era pur şi simplu mai bun la arderea caloriilor şi a fost capabil să îşi crească ratele metabolice prin activarea grăsimii brune”, relatează Topel.

În experimentele lor, echipa a urmărit două grupuri de şoareci care au urmat o dietă bogată în grăsimi timp de 15 săptămâni - ceea ce a dus la obezitate. Unuia dintre aceste grupuri i s-a eliminat proteina AC3-AT prin inginerie genetică.

Rezultatele studiului, publicate în Nature Metabolism, arată că şoarecii fără comutatorul de dezactivare a grăsimii brune au luat mai puţin în greutate în ciuda consumului de alimente grase. Aceşti şoareci erau, de asemenea, mai sănătoşi din punct de vedere metabolic decât alţi şoareci care încă purtau comutatorul genetic.

„Şoarecii care nu au proteina AC3-AT, au acumulat, de asemenea, mai puţină grăsime în corp şi şi-au crescut masa slabă în comparaţie cu şoarecii de control”, spune co-autorul studiului Ronja Kardinal, doctorandă la Universitatea din Bonn. „Deoarece AC3-AT nu se găseşte doar la şoareci, ci şi la oameni şi la alte specii, există implicaţii terapeutice directe pentru oameni”.

Deşi oamenii îşi pierd o mare parte din grăsimea brună odată cu vârsta, nu este imposibil să activăm acest ţesut şi să declanşăm pierderea în greutate. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este pur şi simplu fiind rece.

Dacă faci exerciţii în aer liber într-o zi de iarnă, corpul tău va activa grăsimea brună, crescând metabolismul grăsimilor

Oamenii de ştiinţă pot acum să ia aceste descoperiri şi să descopere cea mai bună modalitate de a reduce la tăcere AC3-AT în rândul pacienţilor obezi şi apoi să-i expună la medii reci care să activeze la maximum această grăsime care arde calorii.

Proteina AC3-AT nu a fost singura relevantă găsită de cercetători. Aceştia au descoperit şi alte proteine sau variante genetice necunoscute anterior care răspund la frig în mod similar cu AC3-AT. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, este prea devreme pentru a determina dacă acestea pot fi folosite pentru activarea grăsimii brune în tratamentele umane.

Sunt necesare în continuare cercetări suplimentare pentru a descoperi cea mai bună modalitate de a transforma grăsimea noastră brună în cea mai nouă armă împotriva obezităţii.

viewscnt