Medicamentele ar putea opri migrenele înainte ca durerea de cap să înceapă, sugerează un studiu

Medicamentele ar putea opri migrenele înainte ca durerea de cap să înceapă, sugerează un studiu

Atunci când este administrat la primele semne ale unei migrene, înainte ca durerea de cap să se dezvolte, un medicament s-a arătat eficient în gestionarea simptomelor acesteia, susţine un studiu publicat recent.

Studiul s-a axat pe persoanele care sufereau de migrene şi care îşi puteau da seama când urma să aibă loc un atac, datorită simptomelor timpurii, cum ar fi sensibilitatea la lumină şi sunet, oboseala, durerea sau rigiditatea gâtului, sau ameţelile.

Medicamentul cu administrare orală, ubrogepant, este un antagonist al receptorului peptidei legate de gena calcitoninei sau inhibitor al CGRP, o proteină care joacă un rol cheie în mecanismul migrenei.

„Migrena este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial, cu toate acestea, atât de multe persoane care suferă de această afecţiune nu primesc tratament sau raportează că nu sunt mulţumite de tratamentul primit”, a declarat autorul studiului, dr. Richard B. Lipton, de la Colegiul de medicină Albert Einstein, din Bronx, New York, şi membru al Academiei Americane de Neurologie, într-un comunicat.

„Îngrijirea simptomelor la primele semne de migrenă, chiar înainte ca durerea de cap să înceapă, poate fi o cheie pentru îmbunătăţirea rezultatelor. Constatările noastre sunt încurajatoare, sugerând că medicamentul poate ajuta persoanele cu migrenă să funcţioneze normal”, a precizat medicul.

Studiul a implicat 518 participanţi care au avut migrenă timp de cel puţin un an şi între două şi opt atacuri de migrenă pe lună în cele trei luni anterioare studiului.

Toţi participanţii au experimentat în mod regulat semne că o migrenă va începe în următoarele câteva ore.

Participanţilor li s-a cerut să trateze două atacuri pe parcursul unei perioade de două luni.

Cercetătorii au împărţit participanţii în două grupuri. Primul grup a primit un placebo pentru primul set de simptome anterioare migrenei, urmat de administrarea a 100 de miligrame (mg) de medicament pentru al doilea set de simptome. Al doilea grup a luat medicamentul pentru prima situaţie şi placebo în al doilea caz

Participanţii au evaluat limitările activităţii lor într-un jurnalul, folosind o scară de la zero la cinci, cu 0 însemnând „deloc limitat - aş putea face totul”; 1, „puţin limitat”; 2, „oarecum limitat”; 3, „foarte limitat”; sau 4, „extrem de limitat”.

La 24 de ore după administrarea medicamentului sau a unui placebo, 65% dintre persoanele care au luat medicamentul vizat s-au declarat „deloc limitate - aş putea face totul” sau „puţin limitate”, comparativ cu 48% dintre cei care au luat placebo.

Cercetătorii au constatat că, încă de la două ore după medicaţie, persoanele care au luat medicamentul aveau cu 73% mai multe şanse să raporteze că nu aveau „nicio dizabilitate, putând funcţiona normal”, comparativ cu cei care au luat placebo.

„Pe baza constatărilor noastre, tratamentul cu ubrogepant ar putea permite persoanelor cu migrenă care prezintă semne de avertizare timpurie înainte de apariţia unei migrene să trateze rapid atacurile de migrenă în stadiile incipiente şi să-şi continue viaţa de zi cu zi cu puţin disconfort şi întrerupere”, a declarat dr. Lipton.

„Acest lucru ar putea duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii pentru cei care trăiesc cu migrenă”, spune medicul.

Acesta a remarcat că participanţii au arătat că, pe baza simptomelor lor de avertizare a durerilor de cap, ar putea estima în mod fiabil apariţia iminentă a unei migrene. Aceste constatări se aplică numai celor cu simptome de avertizare fiabile, subliniază autorii.

O limitare a studiului a fost că participanţii şi-au înregistrat simptomele şi utilizarea medicamentelor în jurnale electronice, astfel încât este posibil ca unele persoane să nu fi înregistrat cu exactitate toate informaţiile.

Studiul, care a fost finanţat de producătorul medicamentului, grupul farmaceutic american AbbVie, a fost publicat în ediţia online din 28 august a revistei Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie

viewscnt