O dietă bazată pe junk food poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul creierului adolescenţilor, sugerează un nou studiu. Un grup de oamenii de ştiinţă americani a descoperit că şobolanii care au fost hrăniţi în adolescenţă cu o dietă plină de grăsimi şi zahăr au suferit tulburări de memorie. Studiul întăreşte legătura importantă dintre intestin şi creier.
Un nou studiu preclinic, condus de cercetători de la Universitatea California de Sud (USC) pe şobolani care s-au ospătat cu o dietă bogată în grăsimi şi zahăr, ridică posibilitatea ca o astfel de dietă plină de junk food (mâncare nesănătoasă) la adolescenţi să perturbe capacitatea de memorare a creierului pentru o perioadă lungă de timp.
„Ceea ce observăm nu doar în această lucrare, ci şi în alte lucrări recente ale noastre, este că, dacă aceşti şobolani au crescut cu această dietă bazată pe junk food, atunci au aceste tulburări de memorie care nu dispar", a declarat Scott Kanoski, profesor de ştiinţe biologice la Colegiul de Litere, Arte şi Ştiinţe Dornsife al USC, într-un comunicat al universităţii publicat luni.
„Iar dacă pur şi simplu îi pui la o dietă sănătoasă, aceste efecte durează, din păcate, până la vârsta adultă".
Studiul va apărea în numărul din mai al revistei Brain, Behavior, and Immunity.
În elaborarea studiului, cercetătorii au luat în considerare faptul că studii anterioare au sugerat o legătură între o dietă săracă şi boala Alzheimer.
Persoanele care suferă de boala Alzheimer tind să aibă niveluri mai scăzute ale unui neurotransmiţător numit acetilcolină în creier, care este esenţial pentru memorie şi pentru funcţii precum învăţarea, atenţia, excitarea şi mişcarea involuntară a muşchilor.
Echipa s-a întrebat ce ar putea însemna acest lucru pentru persoanele mai tinere, care ar putea avea o dietă occidentală similară, plină de grăsimi şi zahăr, în special în timpul adolescenţei, când creierul lor este în plină dezvoltare.
Urmărind impactul dietei asupra nivelurilor de acetilcolină ale şobolanilor şi supunând şobolanii la teste de memorie, au putut afla mai multe despre relaţia importantă dintre dietă şi memorie.
Cercetătorii au urmărit nivelurile de acetilcolină la un grup de şobolani cu o dietă pe bază de grăsimi şi zahăr şi la un grup de şobolani de control, analizând răspunsurile creierului animalelor la anumite sarcini menite să le testeze memoria.
Echipa a examinat creierul şobolanilor post-mortem pentru a detecta semne de perturbare a nivelurilor de acetilcolină.
Testul de memorie a constat în a lăsa şobolanii să exploreze obiecte noi în locaţii diferite. Câteva zile mai târziu, cercetătorii au reintrodus şobolanii în scena care era aproape identică, cu excepţia adăugării unui nou obiect.
Şobolanii care au urmat dieta cu junk food au dat semne că nu-şi puteau aminti ce obiect văzuseră anterior şi unde, în timp ce animalele din grupul de control au dat dovadă de familiaritate.
„Semnalizarea acetilcolinei este un mecanism care îi ajută să codifice şi să îşi amintească acele evenimente, analog cu 'memoria episodică' la oameni, care ne permite să ne amintim evenimente din trecutul nostru", a explicat autorul principal Anna Hayes.
Potrivit cercetătoarei, acest semnal pare să nu se întâmple la animalele care au crescut cu dietă bazată pe grăsimi şi zahăr.
Cercetătorii subliniază că adolescenţa este o perioadă foarte sensibilă pentru creier, când au loc schimbări importante în dezvoltare.
„Nu ştiu cum să spun acest lucru fără să par Cassandra (în mitologia greacă a fost o preoteasă din Troia cunoscută pentru profeţiile ei) şi fără să sune ca o catastrofă", spune prof. Kanoski, „dar, din păcate, unele lucruri care pot fi mai uşor reversibile în timpul vieţii adulte sunt mai puţin reversibile atunci când au loc în copilărie".
Există însă cel puţin o speranţă de intervenţie.
Într-o altă rundă a studiului, echipa de cercetare a examinat dacă deteriorarea memoriei la şobolanii crescuţi cu o dietă de junk food ar putea fi inversată cu medicamente care induc eliberarea de acetilcolină.
Ei au folosit două medicamente, PNU-282987 şi carbachol, şi au descoperit că, odată administrate aceste tratamente direct în hipocampus, o regiune a creierului care controlează memoria şi care este perturbată în boala Alzheimer, capacitatea de memorare a şobolanilor a fost restabilită.
Dar chiar şi fără această intervenţie medicală specială, cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a şti cum pot fi inversate problemele de memorie cauzate de o dietă bazată pe junk food în timpul adolescenţei.
Mai puteţi citi şi: