Noi tipuri unice de mielom multiplu, identificate într-un studiu genetic de 12 ani

Noi tipuri unice de mielom multiplu, identificate într-un studiu genetic de 12 ani

Un efort fără precedent de a secvenţia genomul, exomul şi ARN-ul în tumorile pacienţilor cu mielom multiplu defineşte subtipuri distincte ale bolii, potrivit unei echipe internaţionale de oameni de ştiinţă condusă de cercetători de la Institutul de Cercetare Genomică Translaţională (TGen), de la spitalul City of Hope din California.

Concluziile studiului observaţional care a durat 12 ani oferă o imagine mai clară a modificărilor genetice care pot fi importante în fiecare subtip al acestui cancer al celulelor plasmatice producătoare de anticorpi, care este tratabil, dar incurabil. Aceste informaţii ar putea ajuta la orientarea unor tratamente mai personalizate în viitor, scriu cercetătorii în revista Nature Genetics.

Oamenii de ştiinţă au identificat baza genetică pentru o populaţie de pacienţi cu risc ridicat, denumită „PR”, care este asociată cu o supravieţuire medie de sub doi ani, comparativ cu supravieţuirea medie în cadrul studiului, care depăşeşte opt ani.

Aproximativ 25% dintre pacienţi au trecut la subtipul PR în timpul studiului şi au avut rezultate mai proaste, cu o supravieţuire medie de 88 de zile după tranziţie.

„Am ştiut despre acest subtip de peste un deceniu şi acum am replicat că acesta este un grup de pacienţi cu risc ridicat cu terapiile utilizate în prezent. În mod clar, aceştia sunt pacienţii pe care trebuie să îi introducem în studii clinice, deoarece medicamentele actuale pur şi simplu nu funcţionează pentru ei”, a declarat într-un comunicat autorul principal al lucrării, prof. Jonathan Keats, directorul Centrului de Bioinformatică şi Secvenţiere Colaborativă la TGen.

„Ceea ce arătăm în mod clar este faptul că există o bază genetică pentru ca oamenii să fie în subgrupul PR”.

De asemenea, studiul „contribuie la evidenţierea faptului că boala în stadiu avansat nu este ca cea în stadiu incipient şi, într-o eră în care ne îndreptăm către detectarea precoce, medicamentele care funcţionează în stadiul incipient pot să nu fie medicamentele care funcţionează în stadiul foarte avansat”, a adăugat prof. Keats.

Studiul Fundaţiei de Cercetare a Mielomului Multiplu (MMRF) Relaţionarea rezultatelor clinice în mielomul multiplu cu evaluarea personală a profilului genetic (CoMMpass) a inclus 1.143 de pacienţi din 84 de centre clinice situate în Statele Unite, Canada, Spania şi Italia, înscrişi între 2011 şi 2015 şi a urmărit pacienţii timp de cel puţin opt ani după diagnostic.

Este cel mai mare studiu unic de secvenţiere a pacienţilor cu mielom multiplu realizat până în prezent, pe baza numărului de pacienţi şi a numărului de teste de secvenţiere efectuate.

„Există, de asemenea, date clinice cu privire la aceşti pacienţi colectate la fiecare trei luni de-a lungul întregii evoluţii a bolii, nu doar atunci când li se face profilul genetic, ceea ce reprezintă o adevărată comoară”, a precizat prof. Keats.

Două grupuri principale de pacienţi cu mielom multiplu sunt cunoscute de ceva timp: un grup hiperdiploid cu copii suplimentare de cromozomi în celulele tumorale şi un grup non-hiperdiploid cu rearanjamente cromozomiale. Abordarea utilizată de echipa actuală de cercetători i-a ajutat să identifice diferite subgrupuri în cadrul acestor categorii largi.

„O mulţime de studii au analizat o singură metodă - starea numărului de copii sau dacă există mutaţii - foarte puţine le integrează de fapt pe cele două pentru a înţelege cu adevărat cum funcţionează o genă individuală la acel pacient”, a remarcat prof. Keats. „Pentru acest domeniu, am furnizat o listă foarte robustă de gene candidate care sunt importante în boală”.

Prof. Keats spune că descoperirile ar putea schimba modul în care medicii vorbesc cu pacienţii lor despre elaborarea unui plan de tratament.

Deşi se crede, de exemplu, că pacienţii hiperdiploizi au o supravieţuire generală mai favorabilă, cercetătorii au constatat că „hiperdiploid” cuprinde cinci grupuri diferite de pacienţi - unul dintre acestea are rezultate semnificativ mai proaste şi ar putea beneficia de o terapie agresivă.

Una dintre următoarele provocări este de a potrivi medicamentele cu caracteristici genetice specifice, a spus prof. Keats. „Am răspuns cu siguranţă la întrebarea ce tipuri diferite există, dar nu şi la ce medicamente răspund cel mai bine”.

TGen se bazează pe această activitate de pionierat pentru a aduce medicina personalizată pacienţilor cu mielom multiplu prin lansarea secvenţierii întregului genom la nivel clinic.

Acest test va oferi pacienţilor şi echipelor de îngrijire o imagine completă a geneticii fiecărei tumori, împreună cu informaţii prognostice şi recomandări terapeutice în termen de 48 de ore.

Finanţarea studiului a fost asigurată de Multiple Myeloma Research Foundation.

viewscnt