Noua etichetare care prevede obligaţia de a semnala "zaharurile adăugate"  în produsele alimentare va îmbunătăţi sănătatea publică în SUA şi va reduce substanţial costurile cu tratamentele

Noua etichetare care prevede obligaţia de a semnala "zaharurile adăugate"  în produsele alimentare va îmbunătăţi sănătatea publică în SUA şi va reduce substanţial costurile cu tratamentele

Nouă normă obligatorie a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) care impune etichetarea tuturor produselor alimentare şi băuturilor ambalate pentru a indica prezenţa zaharurilor adugate ar putea avea beneficii substanţiale pentru sănătate şi economie în Statele Unite în următoarele două decenii, arată un nou studiu.

Utilizând un program de calculator, cercetătorii au stabilit că politica de etichetare, care va intra în vigoare între 2020 şi 2021, ar putea preveni aproape 1 milion de cazuri de boli de inima şi de diabet, potrivit raportului publicat pe 15 aprilie.

"Am constatat că, în următorii 20 de ani, impactul etichetării dispuse de FDA privind zahărurile adugate ar putea să economisească 2, 31 de miliarde de dolari în costuri nete de asistenţă medicală şi 62 de miliarde de dolari în costuri sociale”, a declarat Renata Micha, profesor asociat de cercetare la Şcoala de Nutriţie de la Universitatea Tufts şi coautor al studiului, citată de Reuters.

Cercetătorii au folosit pentru studiu datele de la  National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES), care în fiecare an implică un eşantion reprezentativ la nivel naţional de aproximativ 5.000 de persoane. În special, cercetătorii au analizat formele de consum alimentar timp 24 de ore  ale adulţilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 84 de ani.

În urmă analizelor Micha şi colegii săi au estimat că oamenii ar reduce consumul de zahăr adăugat cu 6,8% din cauza etichetării. Luând în calcul ceea ce s-ar întâmpla dacă companiile şi-ar modifica produsele că urmare a etichetării încă de acum , cercetătorii au estimat o scădere suplimentară cu 8,25% a consumului de zahăr adăugat.

Un model care a ţinut cont doar de modificările comportamentale ale consumatorului că răspuns la modificările de etichetă a prezis reducerea bolilor cardiovasculare cu 354.400 cazuri, a diabetului cu 599.300 cazuri şi a calculat realizarea unei economii de 31 miliarde dolari costuri cu asistenţa medicală şi 61,9 miliarde dolari economisite în costuri sociale.

Când cercetătorii au rulat modelul ce analiza atât schimbarea etichetei cât şi modificarea produselor de către industrie , rezultatul a arătat că acesta ar duce la o reducere a bolilor cardiovasculare cu  708. 800 cazuri, cu 1,2 milioane mai puţine cazuri de diabet iar sumele economisite s-ar ridica la 57,6 miliarde dolari pentru costurile de asistenţă medicală şi 113,2 miliarde dolari costurile sociale.

viewscnt