Aportul adecvat al anumitor nutrienţi este asociat cu o reducere a mortalităţii, atunci când sursa nutrienţilor o constituie alimentele şi nu suplimentele alimentare, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite. Studiul nu a descoperit o asociere între consumul de suplimente dietetice şi un risc mai scăzut de deces.
În plus, consumul de calciu în exces a fost legat de un risc crescut de deces cauzat de cancer, pe care cercetătorii l-au asociat cu doze suplimentare de calciu ce depăşesc 1.000 mg pe zi. Studiul a fost publicat în "Annals of Internal Medicine".
”În timp ce posibilele beneficii şi daune al consumului de suplimente continuă să fie studiate, unele studii au găsit o asociere între aportul în exces de nutrienţi şi rezultate adverse, inclusiv riscul crescut al anumitor tipuri de cancer. Este importantă înţelegerea rolului pe care l-ar putea juca nutrientul şi sursa sa asupra sănătăţii, în mod particular dacă efectul ar putea să nu fie benefic, a spus dr. Fang Fang Zhan, profesor asociat la Friedman School of Nutrition Science and Policy la Universitatea Tufts şi autor senior al studiului, citat de sciencedialy.com.
Studiul a folosit o eşntion naţional reprezentativ ce conţine date de la mai mult de 27.000 de adulţi americani cu vârsta de peste 20 de ani pentru a evalua asocierea dintre consumul de suplimente dietetice şi decesul survenit din orice cauză, boli cardiovasculare şi cancer.
Cercetătorii au evaluat dacă aportul adecvat sau în exces de nutrienţi a fost asociat cu decesul şi dacă aportul provenit din alimente sau suplimente a avut vreun efect asupra asocierii.
Pentru asocierile dintre aportul de nutrienţi şi riscul de deces, cercetătorii au descoperit că aporturile adecvate de vitamina K şi magneziu au fost asociate cu un risc mai scăzut de deces.
De asemenea aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K şi zinc au indicat un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Pe de altă parte însă aportul în exces de calciu a fost asociat cu un risc crescut de deces din cauza cancerului.
Când au fost evaluate sursele aportului de nutrienţi (alimente vs. suplimente), cercetătorii au descoperit că riscul mai scăzut de deces asociat cu aporturile adecvate de vitamina K şi magneziu a fost limitat la nutrienţii din alimente, nu şi la cei proveniţi din suplimente.
Cercetătorii au constatat aceiaşi situaţie şi în ceea ce priveşte riscul mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare asociat cu aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K şi zinc. Efectele benefice au fost limitate doar la nutrienţii din alimente, nu din suplimente;
Aportul de calciu de cel puţin 1.000 mg pe zi din suplimente a fost asociat cu riscul crescut de deces din cauza cancerului, dar nu a existat o asociere pentru aportul de calciul provenit din alimente.
În plus, cercetătorii au descoperit că suplimentele dietetice nu au avut niciun efect asupra riscului de deces în cazul indivizilor cu un aport scăzut de nutrienţi.
În schimb, cercetătorii au observat că folosirea suplimentelor de vitamina D de către indivizii ce nu prezintă semne de deficienţă a vitaminei D ar putea fi asociată cu un risc crescut de deces din orice cauză, inclusiv cancer. Sunt necesare cercetări ulterioare asupra acestei potenţiale conexiuni.
"Rezultatele noastre susţin ideea că, în timp ce consumul de suplimente contribuie la un nivel mai crescut al aportului total de nutrienţi, există asocieri benefice la nutrienţii din alimente, ce nu au fost văzute la suplimente. Acest studiu confirmă de asmenea importanţa identificării sursei nutrienţilor la evaluarea rezultatelor legate de mortalitate", a spus Zhang.
Studiul a folosit date ale dietelor dintr-un interval de 24 de ore de la şase cicluri de doi ani de la Chestionarul Naţional de Sănătate şi Examinare Nutriţională. Pentru fiecare nutrient, doza zilnică de suplimente a fost calculată prin combinarea frecvenţei cu informaţiile produsului pentru ingredient, cantitatea ingredientului la fiecare administrare şi unitatea ingredientului.
Aportul dietetic de nutrienţi din alimente a fost evaluat folosind informaţii dietetice pentru un interval de 24 de ore.
Rezultatele legate de mortalitate au fost obţinute pentru orice participant prin conexiunea cu Indexul Naţional de Decese până la 31 decembrie 2011, folosind probabilitatea.