Un studiu coreean de amploare sugerează că inhibitorii co-transportorului-2 de sodiu-glucoză pot reduce riscul de demenţă.
Un medicament utilizat pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 a fost asociat cu un risc cu 35% mai mic de demenţă, potrivit unui studiu publicat joi, în jurnalul Asociaţiei Medicale Britanice, The bmj.
Se preconizează că numărul persoanelor cu demenţă la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050.
Costurile sociale şi de sănătate legate de demenţă depăşesc deja 1 miliard de dolari pe an, arată cercetările.
Diabetul zaharat de tip 2 este unul dintre cei 14 factori asociaţi cu un risc mai mare de a dezvolta demenţă.
Alţi factori includ nivelurile ridicate de „colesterol rău" (LDL), pierderea vederii netratată, deficienţele de auz, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea şi inactivitatea fizică.
Acum, un amplu studiu coreean sugerează că un medicament utilizat pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, numit inhibitori ai co-transportorului-2 de sodiu-glucoză (SGLT-2), poate reduce riscul de demenţă.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că inhibitorii SGLT-2 ar putea avea un efect protector împotriva demenţei pentru pacienţii mai în vârstă, până acum, orice efect protector asupra persoanelor mai tinere şi a tipurilor specifice de demenţă, cum ar fi boala Alzheimer şi demenţa vasculară, a fost neclar.
Cercetătorii au analizat date de la mai mult de 220.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani din serviciul naţional de asigurări de sănătate din Coreea, care nu aveau deja demenţă.
Jumătate dintre aceştia luau inhibitori SGLT-2, care reduc cantitatea de glucoză reabsorbită de rinichi, şi jumătate luau un alt medicament numit inhibitori ai dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4), care blochează enzima care ajută la creşterea nivelului de insulină după alimente.
Un total de 1.172 de participanţi nou diagnosticaţi cu demenţă au fost identificaţi în timpul perioadei de studiu.
Cercetătorii au calculat că inhibitorii SGLT-2 au fost asociaţi cu un risc cu 35% mai mic de demenţă comparativ cu inhibitorii DPP-4.
Ei au identificat, de asemenea, un risc redus cu 39% pentru boala Alzheimer şi un risc redus cu 52% pentru demenţa vasculară asociată cu pacienţii care iau inhibitori SGLT-2.
Autorii au avertizat că studiul este unul observaţional şi, prin urmare, nu a putut dovedi cauza şi efectul, dar au concluzionat că reorientarea medicamentelor existente pentru a trata bolile care provoacă demenţă „are un potenţial imens”, deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări.
Dr. Jacqui Hanley, director de cercetare la Alzheimer's Research UK, a declarat că datele sunt „promiţătoare”.
„Persoanele afectate de demenţă au nevoie urgentă de tratamente eficiente", a subliniat ea.
Reorientarea medicamentelor care au fost deja aprobate pentru tratarea demenţei ar putea accelera procesul de testare a acestora în studiile clinice.
„Dacă vrem să vindecăm demenţa, clinicienii vor avea nevoie de un set de instrumente de tratament care să abordeze diferite aspecte ale bolii şi să poată fi utilizate în combinaţie. Cercetările privind reorientarea medicamentelor ne-ar putea ajuta să facem exact acest lucru”, a precizat medicul.
Totuşi, oamenii de ştiinţă rămân rezervaţi în privinţa rezultatelor studiului.
„Dacă acest studiu va putea fi validat, atunci inhibitorii SGLT-2 ar reduce aproape la jumătate riscul unor tipuri de demenţă, ceea ce este cu mult mai mult decât efectul medicamentelor pentru a reduce progresia demenţei sau medicamentele pentru a preveni infarctul miocardic (atacul de cord) şi AVC (accidentul vascular cerebral), a comentat pentru The Guardian, profesorul William Whiteley, directorul centrului de ştiinţă a datelor de la Fundaţia Britanică a Inimii.
Rămâne de văzut dacă rezultatele se confirmă şi dacă nu cumva „o eroare în designul studiului a dat cel mai probabil acest rezultat”, a specificat prof.Whiteley care nu a fost implicat în studiu.
Deşi oamenii de ştiinţă nu înţeleg pe deplin de ce, se ştie că diabetul creşte de până la două ori riscul de demenţă al unei persoane, inclusiv pentru demenţa vasculară şi boala Alzheimer, şi se ştie că diabetul afectează vasele de sânge din întregul corp, în special vasele mici.
În acelaşi timp, un alt studiu, publicat în 2022, condus de cercetători pe un eşantion de persoane din Canada, a ajuns la rezultate similare în privinţa acestei clase de medicamente (SGLT2).